друкувати


Вірусне оточення

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-02 04:00:58
Те, що на піку пандемії свинячого грипу найбільше постраждають найбідніші країни, які не підготували резерв противірусних препаратів і не мають коштів на кампанію вакцинації, епідеміологи передбачили ще минулої весни. Плачевна епідеміологічна ситуація, що склалася в останні дні в Україні, в Білорусії і на Кубі, тому пряме підтвердження.

Учора відразу кілька країн колишнього соціалістичного блоку висловили готовність надати гуманітарну допомогу українцям. Як повідомило учора МЗС України, уряду Словаччини, Угорщини, Польщі та Румунії надішлють 200 тис. марлевих медичних масок, 10 тис. доз вакцини, респіратори, противірусний препарат Таміфлю, комбінезони біологічного захисту і спеціальні окуляри. Крім того, Польща готова безкоштовно провести 50 тестів на A/H1N1.

Не набагато краще йдуть справи і в Білорусі - там також не створено державного резерву противірусних препаратів, не проводиться вакцинація. Але епідемія тут запізнюється, тому і летальних випадків поки не зафіксовано. Як повідомила головний санітарний лікар країни Валентина Качан, на 1 листопада зареєстровано 59 лабораторно підтверджених випадків свинячого грипу. З огляду на звичайну відмінність таких вимірів від реального числа інфікованих, можна припустити, що насправді останніх на порядок більше. Це побічно підтвердила і сама пані Качан: "Сьогодні на наявність вірусу A/H1N1в Білорусії обстежуються тільки важко хворі".

У Росії, де план загороджувальних, профілактичних і лікувальних заходів був розписаний ще півроку тому, на загальному тлі контрольованому перебігу пандемії вибиваються лише окремі неблагополучні зони. Вираз "де тонко, там і рветься" цілком підходить для опису ситуації. Так, в одному з найбільш депресивних і проблемних з точки охорони здоров'я регіоні - Забайкальському краї - не дивлячись на невелику щільність населення, вірус поширюється набагато швидше, ніж у столиці. З початку жовтня у краї зареєстровано понад 23 тис. хворих на грип і ГРВІ, 80% з них - у Читі. Три людини загинули. Щоб розібратися із ситуацією в краї, вчора в Читу відправився головний санітарний лікар Росії Геннадій Онищенко. Але ще до його прильоту в Читі і Краснокаменську, двох найбільших містах регіону, на карантин закрили всі школи, скасували всі культурно-масові заходи.

Без додаткового шуму введено карантин і в Москві. Зараз у більшості школярів канікули, і вони все одно не навчаються, можливо, з цієї причини про карантин не повідомляють по радіо і телебаченню. Тим не менше директорам багатьох столичних шкіл повідомили, що починати заняття можна буде за особливим розпорядженням міського департаменту освіти.

Нагадаємо, що в цілому по Росії кількість хворих наближається до 2,5 тис. - за тиждень цей показник зріс у два з половиною рази. Ще в минулий понеділок інфікованих налічувалося менше ніж 1000 осіб, а в п'ятницю Геннадій Онищенко повідомив, що хворих на 2428 осіб. Офіційно зафіксовано п'ять випадків смерті в результаті ускладнень. Там, де держава не вклала жодної копійки в профілактику, жертв вірусу A/H1N1 значно більше.

Днями стало відомо, що в Україні від ускладнень, викликаних високопатогенним штамом грипу, всього за декілька днів померло 53 людини. Жахлива ситуація у Львові і Львівській області: там тільки офіційно налічується 70 тис. хворих із симптомами грипу. Висока захворюваність також у Тернопільській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях. Два дні тому мінохоронздоров'я України повідомило, що всього в країні трохи менше 185 тис. заражених, 7383 з них перебувають у стаціонарах. Учора Президент Віктор Ющенко підписав указ, яким затверджуються основні невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху пандемічного грипу.

У документі багато йдеться про створення "надзвичайної протиепідемічної комісії при уряді, додаткові заходи щодо забезпечення міжвідомчої координації, посилення контролю за запобіганням розповсюдження", але ніяких конкретних сум. Грошові питання доручено вирішити в триденний термін кабінету міністрів, що за вказаний період повинен знайти джерела фінансування як для закупівлі медикаментів, так і для обладнання клінік і лабораторій відповідною технікою, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі