друкувати


Молоді воїни "крилатої піхоти" присягнули на вірність народу України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-11-02 01:41:39
31 жовтня у 80 окремому аеромобільному ордена Червоної Зірки полку 13 армійського корпусу 440 військовослужбовців строкової служби призову "Осінь-2009" склали Військову Присягу на вірність народу України.



Менше трьох тижнів новобранцям знадобилося для того, щоби опанувати ази військової справи. За словами заступника командира полку з виховної роботи підполковника Ігоря Контарука, кандидатів на проходження служби у лавах цієї елітної (єдиний підрозділ 13-го Армійського корпусу, який входить до складу Об’єднаних сил швидкого реагування) частини відбирали заздалегідь. Відповідно, й вимоги до солдатів "крилатої піхоти" вищі за середньостатистичні. Ще до початку осінньої призовної кампанії офіцери-психологи з полку виїжджали до облвійськкоматів регіону, вивчали особові справи призовників та проводили співбесіди із найбільш цікавлячими їх особами.

Такий відбір кандидатів не просто примха командування, а службова необхідність, адже кожен потенційних військовослужбовців аеромобільних військах має мати високий рівень фізичної підготовки, психологічно виваженим та стійким.

В цей день привітати молодих військовослужбовців до полку приїхало близько тисячі батьків, рідних та друзів. Зважаючи на таку численність гостей та у зв’язку із загостренням епідемічної ситуації із грипом командування частини вжило заходів для того, аби унебезпечити особовий склад, а особливо молоде поповнення, від захворювань. Було посилено перепускний режим до частини. Особовий склад добового наряду на контрольно-перепускному пункті забезпечено медичними масками. Марлеву пов’язку, або маску мали мати на собі й ті, хто бажав потрапити на територію аеромобільного полку. Вирішили утриматись й від традиційного звільнення молодих солдатів із розташування частини. Про це повідомив під час бесіди із батьками командир 80 ОАЕМП полковник Віктор Копачинський. Замість виходу в місто, молоді солдати мали нагоду побути із рідними на території полку у визначених керівництвом для цього місцях. Під час спілкування із родичами молодих військовослужбовців у клубі полковник В. Копачинський детально розповів присутнім про військову частину та особливості служби у аеромобільному підрозділі, представив керівний склад полку та повідомив телефони, за якими батьки у будь-який час можуть зв’язатися із командуванням 80 ОАЕМП. Він закликав батьків до активної співпраці, порекомендував звертатися до командування для вирішення існуючих питань. Також гості із захопленням переглянули фільм створений львівськими кінодокументалістами до Дня аеромобільних військ.

Згодом, на плацу військової частини відбувся урочистий ритуал складання Військової присяги особовим складом підрозділу молодого поповнення.

– Випакових людей у нашому полку не має, – розповів командир 80 ОАЕМП полковник Віктор Копачинський, – Після прибуття груп новобранців ми додатково вивчали їхній стан здоров’я та морально-ділові якості. Близько 50 осіб, які за різних обставин не пройшли цей відбір, були скеровані для проходження служби до інших частин. А на їх місце взяті хлопці, які відповідають вимогам до воїна-аеромобіліста. Якщо на підготовку молодого солдата до складання Військової Присяги та вивчення ним необхідного мінімуму за програмою підготовки відводиться місяць, або більше, то ми цього разу вклалися у три тижні. Звичайно було важко, але жоден з хлопців не виявив слабкості, а навпаки проявили міцність, показали чоловічий характер. Молоді солдати встигли ознайомитись зі стрілецькою зброєю, пройти повний цикл передстрибкової парашутно-десантної підготовки, вивчити матеріальну базу парашутів, відпрацювати елементи здійснення стрибка на наземному парашутно-десантному комплексі та скласти заліки із заходів безпеки. Скажу із впевненістю, що зараз кожен з них знає де буде служити і які завдання буде виконувати його підрозділ. Тим більше, що часу на "розгойдування" не має. Адже термін служби – рік. Молоді воїни із першого ж дня мають, як то кажуть, на повну включитися у процес бойового навчання. Думати і діяти як солдати.

Й дійсно, батьки, гості та ветерани військової частини були приємно здивовані, коли під час ритуалу складання Військової Присяги рекрути продемонстрували відмінний стройовий вишкіл та виконали для всіх присутніх пісенно-стройову композицію.

Після того, як молоді солдати відправилися до розташування підрозділів здавати зброю та готуватися до звільнення бійці розвідувальної роти, мінометної та зенітно-артилерійської батарей полку під керівництвом начальника розвідки військової частини майора Романа Дмитренка та командира розвідувально-десантного взводу лейтенанта Олега Апостола продемонстрували батькам молодих воїнів бойові можливості аеромобілістів. Особливе захоплення викликав показовий виступ бійців-рукопашників. Солдати жартома крушили стоси черепиці не тільки руками й ногами, але й головами. Призери першості аеромобільних військ з рукопашного бою продемонстрували неабияке акробатичне уміння.

Відзначимо, що у 80 окремому аеромобільному полку проходить строкову військову службу багато талановитих спортсменів. Для прикладу, серед солдатів призову "Осінь-2009" є багаторазовий призер чемпіонатів Європи з плавання Андрій Волошин. З 2003 по 2005 роки хлопчина входив у п’ятірку найсильніших плавунів континенту. Захищав національні кольори у складі української збірної на змаганнях у Лісабона та Будапешті. Дворазовий бронзовий призер чемпіонатів країн СНД та Балтії. Слід додати, що Андрій пішов до війська після завершення навчання у Рівненському державному гуманітарному університеті, де здобув фах вчителя фізичної культури та валеології. Він розповів, що військова служба була для нього бажаним випробуванням, адже дід та батько Андрія були офіцерами. Та й він після строкової служби не виключає продовження військової кар’єри та здобуття офіцерського чину.

Наша довідка: 80 парашутно-десантний полк, таку назву мала військова частина на початку свого існування, сформований у 1955 році в місті Гайжунай. За високий професіоналізм особового складу в бойовій підготовці в 1967 році десантний полк було нагороджено орденом Червоної зірки. А в 1979 році військова частина передислоковується з Кавказу на Львівщину. У травні 1992 року особовий склад військової частини склав присягу на вірність народу України.

За час існування десантної частини, солдати і офіцери полку неодноразово демонстрували особисту військову майстерність та відчайдушність як у бойовому навчанні, так й на полі бою. Адже військовослужбовці частини брали участь в бойових діях в Афганістані та Нагорному Карабасі. У складі багатонаціональних стабілізаційних сил виконували миротворчі завдання у Югославії, Косово, Республіці Ірак тощо. Офіцери та прапорщики полку залучалися й до ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. "Крилаті піхотинці" впродовж семи років (з 1995 по 2002 роки) брали участь в багатонаціональних навчаннях "Щит Миру", під час яких неодмінно демонстрували відмінний вишкіл та високу бойову майстерність.


Автор: Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, майор, РМЦ МО України (м.Львів)
Обговорити на форумі