друкувати


Україна — без сиріт

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-30 06:04:03

Президент України Віктор Ющенко провів у Харкові нараду за участю голів ОДА, РДА, прокурорів областей, начальників обласних управлінь освіти, охорони здоров’я, у справах сім’ї, молоді та спорту, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для дітей. Були розглянуті актуальні питання, що стосуються сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.


Як розповів голова райдержадміністрації Михайло Вінтоняк, який був присутній на цій нараді, цьогоріч очікується усиновлення найбільшої кількості дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування за останні десять років. Як позитивний момент Президент назвав те, що найбільше цих дітей перебувають під опікою, піклуванням саме в нашій області — 1261 із 1635 осіб, що становить 77% їх загальної кількості. Це найвищий показник по всій Україні.

Сиріт у нашій області менше, аніж сімей, які мріють про усиновлення, причому дітки віком від одного до шести років навіть не встигають потрапити в чергу, вони одразу потрапляють у родини.

З початку року в області усиновлено 23 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Крім того, 11 дітей усиновили іноземні громадяни, 193 дітей, які залишилися без піклування батьків, влаштовано під опіку, 14 — у прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу. В області створено 54 прийомні сім’ї, в які влаштовано 68 дітей. Є така одна прийомна сім’я на Коломийщині.

У нас традиційно обов’язок виховання таких дітей бере на себе родина, а ось у Чернівецькій області є священик, під опікою якого 256 дітей. Він удостоєний звання Герой України. (Щоправда, це вже нагадує не родину, а дитбудинок-інтернат).

Усиновлена дитина для сім’ї стає рідною, а при встановленні опіки, піклування за нею зберігається статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування та, відповідно, всі пільги і державні гарантії. Щомісячна допомога на дитину від шести до 18 років нині становить 1402 грн., грошове забезпечення прийомних батьків — 490,70 грн. Опікуни, піклувальники грошового забезпечення не отримують.

Та, хочеться вірити, що не матеріальне забезпечення спонукає дорослих брати на свої плечі турботу про чужу дитину, а щире вболівання за її долю, прагнення забезпечити їй стабільні й гармонійні умови для розвитку в сімейному оточенні.

Президент висловив переконання, що в Україні суттєво зміниться ставлення суспільства до проблеми дітей, які залишилися без батьків.

— Ми, дорослі, повинні об’єднати благородне бажання допомогти їм, щоб у всіх них було щасливе дитинство, щоб в Україні не було сиріт, а наша нація не вимирала, — наголосив Михайло Вінтоняк.

Автор: Вікторія КОХАН, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі