друкувати


ЗНО урівноважує шанси для всіх

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-30 04:48:49
У наступному році зовнішнє оцінювання розпочнеться 14 червня тестуванням з української мови і літератури, а закінчиться 5 липня тестом з географії. Реєстрація розпочнеться вже 15 грудня цього року і завершиться 2 квітня 2010-го, сесія незалежного тестування 2009 р. тривала з 6 травня до 5 червня. Тобто ЗНО пройде вже по завершенні державної підсумкової атестації, і результати тестування жодним чином не впливатимуть на оцінки в атестаті випускників.

Відтепер для абітурієнтів стає обов’язковим проходження двох тестувань — з української мови та літератури, і з математики або історії України, на вибір, залежно від профілю обраної спеціальності.

Обов’язковий тестовий предмет — українську мову і літературу учасники ЗНО складатимуть протягом трьох днів, а ось тестуванню з іноземної мови відведено лише один, а не два дні, як було цього року.

Реєстрація на пробне тестування почнеться 1 листопада і закінчиться 1 грудня. Перевірити свої знання з української мови, літератури, хімії та іноземних мов можна буде 13 березня наступного року. А 20 березня буде проведене пробне тестування з математики, історії України, біології, географії, фізики.

Міністерство хоче нарешті навести порядок із пільговиками. Цього року їх було 12 тисяч, це 4,5% загальної кількості абітурієнтів. Лише на 2 тисячі більше, ніж торік, це за рахунок нової категорії пільговиків — дітей шахтарів. Чому складається враження, що було значно більше? Бо вони подавали документи на різні факультети та в різні вузи. Тому визріває соломонове рішення: приймати документи лише в тих пільговиків, хто одразу подасть оригінал сертифіката.

Як уважає директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук, система ЗНО показала себе якнайкраще, тому що вона справді урівноважила шанси всіх перед порогом ВНЗ. Нині час змагання не економік, а інтелектів і технологій. Якщо будуть встановлені правила гри, на основі яких обдарована дитина незалежно від майнового стану батьків отримає належне їй місце у вищій школі, то через п’ять років ми матимемо дуже конкурентноспроможне покоління, — переконаний Богдан Томенчук.

Автор: Квітослава СОНЯХ, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі