друкувати


Курс — на життєвий успіх

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-30 12:01:26
Система освіти, відповідно до вимог сучасності, потребує докорінного переосмислення, практичної реалізації базових принципів компетентності за концепцією ЮНЕСКО — навчитися пізнавати, навчитися працювати, навчитися жити разом, навчитися жити.

Ми впевнені в тому, що життя змусить нас пріоритетним напрямом діяльності школи обрати саме виховання. Важливо вміти створити таке виховне середовище, так спланувати роботу педагогічного колективу, щоб виконати вимогу суспільства: дати йому таку особистість, діяльність якої спроектована на життєвий успіх, із розвиненою мотиваційною сферою, зі сформованим ідеалом майбутнього.

Питання моделювання виховної системи школи розглядалося на семінарі методистів з виховної роботи районних методичних кабінетів області, який проходив на базі Отинійської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Постійно діючий семінар з питань виховання організував Івано-Франківський інститут післядипломної освіти, зокрема старший викладач кафедри менеджмену та освітніх інновацій ОІППО Людмила Келембет, Оксана Фляк, та відділ освіти Коломийської райдержадміністрації в особі методиста Галини Микитюк.

Присутні ознайомилися із виховними системами Отинійської ЗОШ, а також Печеніжинської, Княждвірської, Раківчицької шкіл. Галина Микитюк продемонструвала досягнення виховної служби району.

Теоретичну частину семінару щодо використання інноваційних технологій, нової концепції виховання, структури виховної системи навчального закладу провели Людмила Келембет та Оксана Фляк.

Пожвавила роботу семінару ділова гра "Організація діяльності класного керівника, спрямована на життєвий успіх", яку провела психолог школи Ольга Юзишин. Класні керівники разом із гостями будували свій життєвий проект, пробували дотягнутися до зірок успіху.

Цікаво відбулися дебати з кандидатами у президенти школи за оксфордською схемою. Гості мали змогу оглянути школу (члени молодіжної організації "Просвіти юної" провели для них екскурсію), відвідали музей декоративно-прикладного мистецтва та кімнату слави.

По завершенні екскурсії просвітяни взяли інтерв’ю в учасників семінару. На запитання: "Що вам найбільше сподобалось у нашій школі?", гості відповіли:

"Найбільше нам сподобались приємні люди, які працюють в цій школі, та учні — такі виховані, толерантні. Та, звичайно, окрасою вашої школи є музей Бандери".

"Здається, що у вашій школі кожен учень — відмінник, і ви аж сяєте тим, що любите цю землю, по якій ходите і цю школу, в якій вчитесь".

"У вас гарна "Школа активної спільноти". Це, напевно, йде від того, що Господь Бог сотворив людину як вінець цього світу і людину як єство спільнотове. Таким чином ваша проблема дуже співзвучна з Божими планами. Нехай Господь Бог вам допоможе їх вирішити".

Своїми враженнями поділилася методист районного відділу освіти Коломийської райдержадміністрації Галина Микитюк.

— Я хочу подякувати за працю ваших вчителів, за мудре керівництво дирекції школи. За те, що вони мають прекрасних вихованців, які здійснять всі їхні задуми і мрії. Хочу побажати вам довгих років процвітання, успіхів великих-великих не лише в нашому районі і області, а й на всю Україну, і здоров’я.

Присутніх вітала вся Отинійщина: троїсті музики із музичної школи, вихованці та працівники Будинку культури, теперішні учні школи та її випускники. Також було організовано виставку творчості художньо-ремісничої школи.

Ми хотіли б подякувати всім за щирі і теплі слова. Чекаємо вас знову на гостинній отинійській землі.

Автор: Валентина КОВАЛІВ, заступник директора з виховної роботи
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі