друкувати


Дорога у престижний вуз

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-29 04:01:19
Відомо, що останній рік навчання у школі збігає дуже швидко. Мине зовсім небагато часу, і теперішні одинадцятикласники втілюватимуть свою мрію про вищу освіту. А допоможе їм у цьому, вже третій рік поспіль, зовнішнє незалежне оцінювання.

І скільки б не говорили за чи проти цього нововведення, але той, хто відчув на собі всі його переваги, не захоче повертатись до старої вступної системи.

— Скільки в нас було хвилювань торік! — розказує мати випускника Підгайчиківської школи Віталія Красуцького. Пані Світлана зізнається, що, не зважаючи на добру успішність сина, на його неодноразові перемоги в предметних олімпіадах різних рівнів, усе-таки повної впевненості у тому, що вдасться стати студентом-державником обраного вузу, — не було. Лякали розповіді знайомих про те, що якими б не були знання, а гроші все одно треба готувати, та й немалі. Сіяли сумніви факти виявленої корупції у тому чи іншому навчальному закладі. Але інакшої ради не було, тож Віталій наполегливо і сумлінно готувався до тестувань.

Юнак мріяв навчатись у столиці України, у Державному вищому навчальному закладі "Київський Національний економічний університет імені Вадима Гетьмана". Віталій Красуцький у школі зарекомендував себе як знавець і ерудит у таких предметах, як історія, правознавство, економіка, географія. Своїми успіхами завдячує педагогам Підгайчиківської школи Юрієві Гнатюку (правознавство), Уляні Микитчук (географія), Оксані Савчук (історія), Любові Касіян (перша вчителька і викладач економіки). Також і батьки, і Віталій щиро вдячні за турботу про сина, за підтримку його на випробуваннях різних рівнів профспілковому лідеру освітян Олені Бакай. Ці люди завжди вірили в успіх Віталія, переконливо доводили, що справжні знання здатні прокласти дорогу до найзаманливіших висот. І юнак їх не підвів.

Завдяки отриманим високим балам на зовнішньому незалежному оцінюванні Віталій Красуцький здобув можливість вступати на державну форму навчання одразу на п’ять факультетів: "правознавство", "фінанси і кредит", "економіка підприємства", "банківська справа" у Київському Національному економічному університеті ім. Вадима Гетьмана, а також на "економічну географію" в університеті ім. Тараса Шевченка. Але Віталій обрав правознавство у "гетьманівському" університеті, де й навчається тепер. Здібного першокурсника одразу помітили, — розказує мати, — викладачі навіть відзначили високий рівень підготовки прикарпатського студента. "Тепер з ким завгодно можу сперечатись про безумовні переваги тестування", — каже пані Світлана і звертається до молодшої доньки Таїсії: "Хочеш вчитися у Києві, — у престижному вузі вчися вже тепер".

Отож, хто звик чесно, власними зусиллями шукати свій шлях у житті, той уже встиг оцінити можливості, які відкриває зовнішнє незалежне оцінювання. У березні теперішнім випускникам пропонують взяти участь у пробному тестуванні, тож нова система все більше вдосконалюється, відкриваючи ясні горизонти для майбутньої української еліти.

Автор: Василина КОЖУШНА, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі