друкувати


Китайський юань стає світовою валютою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-28 04:58:31
Росія має намір частину своїх золото-валютних резервів (ЗВР) перевести в юані. Частка юаня в ЗВР Росії може вирости протягом декількох місяців до 1% -1,5% і скласти 4,23-6,35 мільярда у доларах США.

Для збільшення частки юаня в ЗВР Росії, можливо, буде скорочена частка золота і британського фунта. Частка американської та європейської валют, швидше за все, переглядатися не буде, зазначив Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центру "FOREX CLUB".

Збільшення юаня в ЗВР Росії не матиме прямого впливу на світовий валютний ринок і на коливання пари євро / долар. Однак той факт, що Росія починає розглядати юань в якості валюти, у якій можна зберігати частину своїх ЗВР, підтверджує намір Китаю зробити національну валюту вільно-конвертованій.

А в перспективі 10-15 років - однієї з двох або єдиною світовою резервною валютою. Це, відповідно, призведе в майбутньому до знецінення долара США по відношенню до інших світових валют.

ЗВР Росії на сьогодні становлять 423,4 мільярда доларів. На активи в іноземній валюті припадає 89,5%, тобто 378,94 міліарда доларів. 41% - американська валюта, 49% - євро, 10% - золото, британський фунт, японська ієна та інші активи, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі