друкувати


28 жовтня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-28 03:48:07
63 роки тому Україну звільнили від фашистів. Цього дня в 1886 році в присутності президента США Гровера Клівленда під грім гарматної канонади відбулося відкриття статуї Свободи. В 1939 році оголошено про входження Західної України до складу СРСР і УРСР.

А в 1989 році українська мова проголошена державною на території України.

Україну звільнили від фашистів. 14 лютого 1943 року Червона Армія звільнила перше українське місто - Луганськ, а 27 жовтня 1944 року перемогу над окупантами святкував Ужгород. Довгі 20 місяців наш народ повертав собі рідну землю, лягаючи кістьми за кожний звільнений кілометр.

В липні-серпні 1944 року війська 1-го Українського фронту завдали нищівної поразки групі армій "Північна Україна", звільнили Львів і західні області України. В серпні-вересні війська 2-го і 3-го Українських фронтів двома потужними ударами на ясько-бухарестському напрямі, оточили основні сили групи армій "Південна Україна" і ліквідували її. А в кінці жовтня 1944 року війська 4-го Українського фронту разом з 2-м Українським фронтом подолали Карпати і звільнили Закарпаття. Таким чином, вся українська земля була звільнена від фашистських окупантів.

Україна зазнала найбільших втрат серед всіх колишніх радянських республік. Під час німецької окупації на фронтах, за підрахунками історика Мюнхенського Інституту Історії Дітера Поля, загинуло близько 5 млн. жителів України. Але активні дії НКВС в цей час додали до цієї цифри декілька сотень тисяч. З 1941 до 1946 населення України скоротилося з 41 до 32 млн., тобто на 9 млн.

Православні: Юхим, Іван, Лук'ян.

Католицькі: Симон, Фадей.

Цього дня:

1492 Христофор Колумб відкрив Кубу.

1893 У Петербурзі відбулася прем'єра Шостої симфонії Чайковського.

1900 У Парижі завершилися II Олімпійські ігри. Вони тривали п'ять місяців.

1918 Чехословаччина оголосила незалежність від Австрії. 14 листопада Тимчасові національні збори проголосять Чехословаччину республікою.

1919 Конгрес США прийняв "сухий закон", що забороняв виробництво, перевезення і продаж алкогольних напоїв, не дивлячись на вето президента Вудро Вільсона. Результатом прийняття закону стали нелегальне виробництво і продаж алкогольних напоїв (а алкоголем згідно з законом вважалося все з вмістом спирту вище 0,5 відсотків) у величезних кількостях, поява нового виду злочинності - бутлегерства - і війна, яка розгорнулася, між гангстерськими бандами за ринки збуту. Найяскравіший приклад - кар'єра аль Капоне.

1939 Гіммлер закликав самотніх німецьких жінок відмовитися від буржуазних забобонів і народжувати арійців позашлюбом.

1962 Після обіцянки Микити Хрущова демонтувати радянські ракети на Кубі і вивезти їх в СРСР весь світ з полегшенням зітхнув. Карибська криза, яка поставила планету на межу ядерної війни, була благополучно подолана.

1994 Письменник А. Солженіцин, який повернувся з вигнання, виступив з годинною промовою в Держдумі Росії.

1996 В Україні створено Міністерство з надзвичайних ситуацій.

2002 "Всесвітній чеченський конгрес", проведений у Копенгагені, Росія вважала "провокаційною антиросійською акцією".

28 жовтня народилися:

1469 Еразм Ротердамський, голландський письменник, філософ-гуманіст, просвітитель ("Похвала Дурості").

1888 Микола Миколайович Пунін (1888-21.8.1953), літературний критик, другий чоловік Анни Ахматової. Був арештований після війни і помер у таборі за Полярним колом.

1913 Юхим Учитель, режисер документального кіно ("Ленінград в боротьбі", "Парад перемоги").

1936 Роман Віктюк, театральний режисер, керівник театру ("Заводний апельсин", "Соломія").

1955 Біл Гейтс /Уїльям Генрі Гейтс III/(1955), глава фірми Microsoft, найбагатша людина планети.

1963 Ерос Рамацотті, італійський співак.

1963 Віка Циганова, співачка ("Російська горілка", "Літо п'яне", "Гуляй, анархія", "Ангел мій").

1967 Джулія Робертс, американська кіноактриса. Зараз вона вважається самою високооплачуваною актрисою світу. Всесвітню славу Робертс принесла лірична комедія "Красуня" (Pretty Woman, 1990), в якій вона приміряла всі маски жіночої чарівності — від романтичної коханої до повії, від світської пані до скромної студентки.

Обговорити на форумі