друкувати


Газ Газпрому дорогий, його епоха закінчилася

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-27 04:16:45
Продажі монополії за підсумками року можуть скласти 40 млрд доларів. Це на третину менше, ніж у 2008-му.

Газпром прогнозує експортний виторг у 2009 році на рівні понад $ 40 млрд. Експерти вважають, що це реалістична сума, хоча невідомо, скільки грошей газовий гігант віддасть Туркменії за викуплений газ. Відносно майбутнього року у монополії ще більш оптимістичні плани - вона пророкує зростання вартості газу на 20-30 доларів. Однак галузеві експерти налаштовані песимістично: на їхню думку, епоха Газпрому підійшла до кінця, повідомляє Взгляд.

Газові амбіції. У 2009 році Газпром має намір отримати від продажу газу до Західної Європи понад 40 млрд доларів. Про це, як повідомляє "Інтерфакс", повідомив заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв. Для порівняння: в 2008 році експортна виручка Газпрому стала рекордною за всю російську історію і склала 63,5 млрд доларів.

За словами Медведєва, компанія скоригувала свої оцінки експортної виручки в бік збільшення. "На майбутній рік у нас прогноз ціни вищий цього року на 20-30 доларів", - сказав Медведєв, повідомляє РІА "Новини". Раніше Медведєв заявляв, що середньорічна експортна ціна на газ в 2009 році перевищить 280 доларів за тисячу кубометрів.

Планів громаддя. Опитані газетою ВЗГЛЯД експерти називають плани Газпрому відносно заробітку в 40 млрд доларів цілком здійсненними. "Вважаю, що в грошовому вираженні Газпром отримає саме таку суму", - розповів газеті ВЗГЛЯД директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. Згоден з ним і керуючий консультант Cambridge Energy Research Agency (CERA) Сергій Вакуленко. Однак, за його словами, прогноз монополії не враховує того, скільки їй доведеться заплатити Туркменії за газ. "Умови домовленостей з цією країною точно невідомі, до того ж контракти на пострадянському просторі відрізняються м'якістю, так що на 100% сказати, що буде саме 40 млрд доларів, неможливо", - заявляє Вакуленко.

Знову за рибу гроші. Як позначаться амбітні плани Газпрому щодо власної виручки на інвестпрограмі монополії на наступний рік? На думку галузевих аналітиків, поки про це говорити передчасно, оскільки остаточний розгляд інвестпрограми, за словами глави газового концерну Олексія Міллера, відбудеться в середині листопада. Однак попередньо можна сказати, що криза, коли цього року Газпрому довелося скоротити капіталовкладення на 30%, до 483 млрд рублів, монополію нічому не навчила. Зокрема, як заявив в минулому червні заступник голови Газпрому Андрій Круглов, інвестпрограма монополії на 2010 рік буде вищою, ніж у 2009 році, але не перевищить 800 млрд рублів.

Такі плани ще можна було б зрозуміти при стійкому висхідному тренді попиту на російський газ з боку Європи, однак його поки що, м'яко кажучи, не спостерігається. Так, цього року енергетичні компанії зі Старого Світу купили у Газпрому на 7% менше газу, ніж передбачалося, залишивши російську компанію без 2,5 млрд доларів (які, втім, вона твердо має намір повернути).

Загибель богів. Співрозмовники газети ВЗГЛЯД вважають, що бажання Газпрому жити не по кишені вже незабаром боляче відгукнеться монополії. Незважаючи на серйозні доходи у найближчій перспективі, щодо її перспектив украй песимістичний Михайло Корчемкін. На його думку, найближчі 5-10 років європейські газові компанії будуть купувати паливо на мінімально допустимому за контрактом з Газпромом рівні.

За його словами, альтернативою російському блакитному паливу стають зріджений природний газ і сланцевий газ, який видобувається з відповідних порід. "Наразі проекти з його видобутку ведуться в Польщі, Швеції та Великобританії; у Америці щорічно добувається 60 млрд кубометрів такого газу собівартістю 110-150 доларів за тисячу кубометрів, - резюмує глава East European Gas Analysis. - Газпромівський газ дорогий, його епоха закінчилася".

Обговорити на форумі