друкувати


П.Порошенко: Грузимо по-київськи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-26 05:12:44
Минулої п'ятниці до Москви на день заїжджав глава МЗС України Петро Порошенко, який привіз до російської столиці хорошу новину: у Києві всі гілки влади готові зайнятися розвантаженням двосторонніх відносин від проблем, що накопичилися.

У МЗС Росії гостя зустріли тепло, але дали зрозуміти, що за словами повинні іти реальні справи - приступити до розвантаження необхідно протягом місяця.

Від зустрічі Петра Порошенка з його російським колегою Сергієм Лавровим сенсацій ніхто не чекав. Після того, як у серпні президент Росії Дмитро Медведєв відкрито звинуватив Главу української держави Віктора Ющенка в тому, що з його вини на міждержавному рівні відбулася деградація відносин, більшість експертів були впевнені, що Порошенко, який щойно став міністром, їде до Москви лише для "галочки" - на інших подивитися і себе показати. Але українському дипломату номер один вдалося здивувати багатьох.

Порошенко не став приховувати, що отримав завдання бути максимально привітним на переговорах з російськими колегами: "Можу вас запевнити, що в ефективному і рівноправному ставленні України до Російської Федерації сьогодні зацікавлені всі без винятку гілки влади країни - Президент, прем'єр, парламент і опозиція". Лавров ж і в п'ятницю, і раніше неодноразово підкреслював, що Москва давно прагне відновити повноцінну і взаємовигідну співпрацю з Києвом.

Однак стане відомо про те, що українські політики поставили перед собою завдання закрити севастопольську базу Чорноморського флоту Росії, те, що в Брюсселі члени уряду України переконують Європу, що саме Москва займається енергетичним шантажем всіх і вся, що раптом з'являються повідомлення про плани з розміщення американських ракет Патріот на українській землі, що в Києві оголошують про бажання вже ледь не завтра вступити в НАТО.

Більш ніж очевидно, що серпнева констатація щодо деградації базувалася на дуже довгому списку заяв, рішень і дій з боку української влади. І ось до Москви приїхав Порошенко, який за кілька десятків хвилин спільної з Лавровим прес-конференції дав декілька ключових обіцянок. Залишилось лише "небагато" - дочекатися, коли хоча б частина його слів стане реальністю. Тоді експертам нічого іншого не залишиться, як заявити - російсько-українські відносини дійсно якісно покращилися.

Наприклад, Порошенко оголосив: "Я хотів би задекларувати цілком відповідально, що Київ, як і Москва, не хоче перегляду базових угод по Чорноморському флоту". Крім того, глава українського МЗС повідомив, що на сьогоднішній день безпідставні усі розмови про можливість розміщення американської ПРО в Україні: "До нас ніхто з такою ініціативою не звертався". Про оборону у п'ятницю в російському МЗС на зустрічі з членами української делегації взагалі говорили досить багато.

Не секрет, що в Києві останнім часом з'явилося чимало гарячих голів, які впевнені, що в Москві готують плани щодо військового вторгнення в Україну. Приводом для подібних висновків став прийнятий в середу Держдумою Росії в другому читанні законопроект Про оборону, що стосується оперативного використання Збройних сил РФ за межами країни.

Порошенко не став приховувати, що у Києва є певні побоювання щодо цього. Відповідь його явно заспокоїла. "Ми отримали відповідні роз'яснення, і ці роз'яснення нас влаштували", - заявив Порошенко. У свою чергу, Лавров нагадав, що згаданий законопроект повністю відповідає нормам міжнародного права, згідно з якими застосування сили припускає лише за рішенням Ради безпеки ООН або в порядку здійснення самооборони від збройного нападу на Росію. "Я переконаний, що подібних намірів немає ні в кого, в останню чергу у наших українських друзів", - підкреслив російський міністр.

Про те, які все-таки наміри в офіційного Києва, стане зрозуміло вже через місяць. На 19 листопада в Ялті заплановано засідання міжурядової російсько-української комісії з економічного співробітництва під головуванням двох прем'єрів - Володимира Путіна і Юлії Тимошенко. До цього заходу сторони готуються максимально ретельно. За словами Порошенка, до 19 листопада заплановано проведення ще кількох раундів переговорів: "Ми зробимо ряд заходів щодо усунення бар'єрів". "Будемо розвантажувати наші відносини від проблем", - підсумував Лавров, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі