друкувати


Лазаренко приїде на Україну, щоб розповісти все і про всіх

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-26 05:05:57
В останні дні в пресі і на телеекранах знову зазвучало прізвище екс-прем'єра України Павла Лазаренка, який відбуває покарання в США. Не встигла Дніпропетровська міськрада підтримати висунення кандидатури Лазаренка на присвоєння йому звання "Почесний громадянин Дніпропетровщини", як представники відомої фінансово-промислової групи назвали лідера партії "Громади" замовником вбивства відомого дніпропетровського бізнесмена В'ячеслава Брагінського. Лазаренка, чий "американський" термін добігає кінця, заявляє, що рано чи пізно повернеться в Україну і розповість те, що довгі роки доводилося приховувати.

- Пане Лазаренко, чи плануєте Ви своє повернення в Україну чи буде очікувати прояснення політичної ситуації десь за кордоном?
- Ніколи не ставив питання свого повернення в Україну в залежність від політичної ситуації в країні. Мені довгі роки довелося спостерігати за тим, як українські політики намагаються перед кожними виборами розігрувати так звану "карту Лазаренка", використовувати моє ім'я, якісь штучно притягнуті фрагменти з розглянутого у Сполучених Штатах справи для дискредитації своїх політичних опонентів. Я не з тих людей, яких можна купити чи залякати. Для мене такого роду політичні торги просто принизливі.

Мій час ще попереду. Я обов'язково повернуся в Україну і відповім на всі питання, розповім правду, яку довгі роки, проведені в ізоляції, мені доводилося приховувати.

- У багатьох людей в Україні відносно Вас сформувалася стійка думка, як про найбільшого корупціонера за всю історію української незалежності ...
- Мені боляче і образливо вже десяток років чути одні й ті ж безпідставні звинувачення. Адже я живу не один на цьому світі. У мене дружина, діти, батьки, родичі, друзі. І двічі боляче від того, що в мене немає можливості дати адекватну і переконливу відповідь, оскільки я перебуваю під юрисдикцією федерального суду США, а це істотно обмежує можливості мого спілкування.

Якщо ж говорити по суті питання, то про яку корупцію іде мова? Адже в Україні немає людини, діяльність якої за останні 50 років зазнала б такого ретельного розслідування, як моя. Генеральна прокуратура України розслідує мою справу з 1997 року. Вже 12 років! Прокуратура США розслідує те ж саме справу з 1999-го до цього дня. Над тим, щоб сформувати проти мене звинувачення, на підставі якого Лазаренка можна було б на десятиліття вигнати з активної української політики, працювали найкращі уми і таланти.

А що з усього цього вийшло? Генеральна прокуратура як незаконних дій з мого боку називала:
-використання близько 900 тисяч гривнь бюджетних коштів на розчищення русла річки біля державної дачі, де мешкала моя родина;
-покупку за рахунок бюджетних коштів шести збірних будинків для кабмінівських працівників;
-нецільове використання бюджетних коштів агрофірмою "Наукова".

Спеціально говорю по цих трьох напрямках тому, що, за твердженням української прокуратури, саме вони мали відношення до бюджетних коштів, а значить - до корупції.

-Ви хочете сказати, що Верховна Рада в лютому 1999 року дала згоду на притягнення Вас до кримінальної відповідальності на підставі неправдивих звинувачень?
- З державної дачі ще в 1997 році я був викинутий холуями Кучми. Навіть особисті речі не дали зібрати, а московське телебачення вже смакувало захоплення житла українського екс-прем'єра. Так ось, судом встановлено, що порушень у використанні бюджетних коштів під час розчищення русла річки не було, ніякого привласнення державних грошей не було й близько. Тема закрита! Таке рішення суду!

Що ж стосується придбання шести збірних будинків господарським управлінням Кабміну в іноземної компанії GHP, то, дійсно, така операція мала місце. Будинки були змонтовані, в них заселилися працівники Кабміну. Компанія отримала прибуток, яка була перерахована на рахунок фірми в Швейцарії. Прокуратурами двох країн - України і США - були ретельно перевірені всі виписки з рахунків і встановлено, що Лазаренко жодного цента від цієї угоди не отримав. Жодного! Справа рішенням суду США закрито, і жодних претензій до мене немає.

Найскладніша тема - це діяльність агрофірми "Наукова". І ось чому. Довгий час не було документів з угорського "Постбанка", що підтверджують законність операцій агрофірми. Але нам все ж таки вдалося отримати офіційні документи, які підтверджують те, що фонди, які були запозичені в Нікопольського заводу феросплавів, повністю повернуті підприємству агрофірмою "Наукова". Для того, щоб зібрати ці матеріали, команді моїх адвокатів знадобилися роки. Ось чому тільки в 2009-м апеляційний суд, який розглядав нашу скаргу, зняв всі без винятку пункти звинувачення, що відносяться до діяльності агрофірми "Наукова". Той же апеляційний суд зняв і всі звинувачення, що стосуються нібито переміщення вкраденої власності і поштового обману. Це дуже важливе рішення, оскільки на підставі ITSP and Wire frod будувалися всі звинувачення з відмивання грошей.

Після всіх цих судових рішень я задаю резонне запитання: про які звинувачення у корупції може йти мова? За весь час роботи в облдержадміністрації і Кабміні Павло Лазаренко не використовував жодної гривні державних коштів в особистих цілях. Є якісь загальні заяви про те, що пан Лазаренко корупціонер. На чому вони будуються? У мене є тільки одна відповідь: у 1999 році, щоб перемогти на президентських виборах, Кучмі потрібен був образ головного ворога-корупціонера. І він досяг своєї мети: PR-команди з Генпрокуратури і провідних засобів масової інформації створили такий образ. Кучма виграв вибори на видимості боротьби з корупцією і вдруге став президентом. Але він уже п'ять років, як на пенсії. Живе собі на втіху. Так що, Бог йому суддя, а не я.

Я ж хочу сказати інше - настав час для нової української влади і для Генеральної прокуратури країни сказати правду мільйонам українців, що Лазаренко не має жодного стосунку до корупції, і це не його голослівна заяву, а рішення судів.

- Але хіба звинувачення американського суду обмежувалися зловживаннями з бюджетними коштами при будівництві дачі, покупці будиночків?
- Справді, американський суд розглядав цілий ряд звинувачень, висунутих ще української Генпрокуратурою, що відносяться до діяльності компаній "Ітера", "Юрімекс", свідчень громадян Дітятковского, Макарова, Куркаєва. Але всі ці кримінальні справи були закриті федеральним судом США на підставі спільного розслідування, проведеного прокуратурами України та США ще в 2004 році у зв'язку з відсутністю складу злочину.

Аналогічно іде справа й з обвинуваченнями, що стосуються діяльності Юлії Тимошенко та корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ). Окремо зупинюся на цьому питанні ... не тому, що воно так вже багато місця займало серед інших звинувачень, які розглядалися американським судом, а через те, що навколо цієї теми в Україні періодично розігрується велика інтрига. Воно й зрозуміло. Сьогодні Юлія Володимирівна - реальний кандидат на пост Президента України. Як тут політичним опонентам в черговий раз не підняти в засобах масової інформації тему природного газу, імпортованого в свій час "Єдиними енергосистемами"? Але змушений буду засмутити опонентів чинного голови уряду: сама по собі ця тема, як і газ, давно випарувалася. Федеральний суд США ще в 2004-му закрив справу Лазаренка стосовно ЄЕСУ та Тимошенко!

А повертаючись до Вашого питання, підсумую так: і обвинувачення щодо незаконного використання бюджетних коштів, і всі інші приписуються мені "багатомільйонні" незаконні прибутки - це всього-на-всього штучно створений стереотип, не підтверджений жодним юридичним документом. У мене на руках є всі рішення судів, які однозначно кажуть: у діях Лазаренка корупції не було, і перед законом він чистий! Своїм же політичним опонентам хочу процитувати біблійну мудрість: "Не судіть, і не судимі будете!"

То на підставі чого Вам все ж таки було винесено вирок?
- Це парадокс, але нікуди від нього не дінешся ... З мене так і не зняли звинувачення у нібито вимаганні по відношенню до колишнього дніпропетровського бізнесмена Петра Кириченка у 1992-1994 рр. Не знаю, чи знайдеться хоча б одна людина, яка знала про наші особисті відносини з Кириченко, який зміг би не те що підтвердити, а банально повірити в те, що я щось міг у Петра вимагати. Між нами була особиста дружба та партнерські бізнес-стосунки.

Інший парадокс полягає ось у чому: якщо мій "друг Петро" так побоювався за своє життя і вважав, що я займався вимаганням, то чому ж він у червні 1999 року, коли його заарештували, з таким завзяттям просився до мене в камеру? Чому він знаходився зі мною в одній камері більше шести місяців? Чому він весь цей час розробляв стратегію спільного захисту і не говорив ні слова про яке-небудь вимагання? Тоді він поводив себе як щирий і вірний друг. Але коли перед ним постала перспектива перекваліфікуватися з обвинуваченого у свідки ціною відвертої зради і наклепу, він пішов на це.

- Скільки місяців Вам ще доведеться відбувати покарання?
- Слухання справи з цього питання призначено на листопад. Свій строк я вже відбув. Моїми адвокатами також ведеться підготовка до судового слухання по іншому дуже важливому для мене питанню. Це дуже важливий для мене напрямок, і я не маю права розкривати його до судового слухання, також призначеного на листопад. Після судових слухань обов'язково відповім на всі питання.

- В Україні кажуть, що так звана бізнес-імперія Лазаренко нікуди не зникала, а тільки на деякий час перейшла в користування в чужі руки. Нібито чи не половина бізнесу громадянина Росії Костянтина Григоришина належить Вам...
- Давайте домовимося відразу. Це занадто велике і складне питання, щоб на нього можна було відповісти одним реченням. Гарантую, у Вас скоро буде можливість отримати на нього детальну відповідь.

- Останнім часом ходить багато розмов про рейдерські атаки на об'єкти нерухомості в Дніпропетровську. Атаки нібито ведуться виключно на ті об'єкти, які в той чи інший час були пов'язані з близькими до Вас комерційними структурами. І що у вас за конфлікт з бізнесменом від групи "Приват" Геннадієм Корбаном?
- Я почав займатися бізнесом ще за часів горбачовської перебудови. Після розпаду СРСР у мене був легальний і досить ефективний особистий бізнес. Але коли я став держчиновником, то як пасивний акціонер передав мені належать корпоративні права в управління моїм бізнес-партнерам. Це загальновизнана світова практика.

Все було нормально. Компанії працювали, приносили прибуток і платили податки до тих пір, поки комусь не захотілося забрати бізнес. Просто забрати, без жодних підстав. У мене є підстави вважати, що люди Корбана, як досвідчені карні злочинці, підробили доручення американської компанії на якогось пана Єременко, що проживає в Миколаєві. А далі, як кажуть, справа техніки. Організовується липове рішення третейського суду. Далі на підставі цього липового рішення через інших продажних суддів забезпечується перереєстрація власності з одного власника на іншого, навіть без повідомлення реального власника. А після цього бійці однієї з приватних охоронних фірм проводять силове захоплення об'єкта. Але суть в тому, що вся ця нібито угода - від початку до кінця незаконна, починаючи від липового рішення третейського суду і закінчуючи незаконним захопленням об'єктів. Але я все ж твердо впевнений: скільки б не минуло часу, власність, врешті-решт, буде повернена законному власникові. Від цього я не відступлю.

- Чи можна очікувати Вашого швидкого повернення в Україну?
- Для мене так питання навіть не стоїть. Відразу ж після закриття справи в США - додому і тільки додому, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі