друкувати


Дні України в Римі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-26 04:57:13
Цього тижня італійська столиця відкриває для себе Україну. З 25 жовтня по 1 листопада спільнота українців вперше проводить масштабну культурну акцію "Дні України в Римі". Український прорив на берегах древнього Тибру?

Звучить гарно, але надто амбіційно для нинішнього заходу. "Дні України в Римі" не мають державного офіційного статусу, коли країна, представляючи себе іноземцям, привозить до іншої країни кращі зразки культурного надбання і провідних митців. У Римі не буде жодного політика чи видатного діяча з України.

Батьківщину у Вічному місті власними силами представляють українці-жителі Італії. 2-й секретар Посольства України в Римі Ігор Брусило наголосив: "Дні України в Римі" спрямовані передусім на задоволення потреб української громади, яка проживає на території Італії і, зокрема, в її столиці.

Найчисельніша наша громада саме в Римі. За даними благодійної організації "Карітас", на території Рима живуть 7 тисяч громадян України".

Для проведення акції уряд у Києві виділив грошову допомогу в рамках програми підтримання зв’язків із закордонними українцями. У стабілізаційному фонді кабміну передбачена загальна сума 47 мільйонів гривень. Щоправда, зауважив дипломат, до Рима частина цієї фінансової підтримки ще не надійшла.

Програма тижневої акції доволі насичена. Урочисто Дні культури розпочинаються у вівторок під час презентації художньо-мистецької виставки за участю дипкорпусу та представників місцевої влади. У п’ятницю в Римській муніципальній бібліотеці "Фламінія" відкриють відділ української літератури. Там же оголосять переможця конкурсу "Українська книжка в Італії".

Про український католицизм та ватиканську дипломатію йтиметься під час наукової конференції "Україна-Ватикан". Для обговорення теми до італійської столиці приїхали чільні релігієзнавці з України.

Окремі дні цього тижня присвячені молодому поколінню іммігрантів. Діяльність української школи он-лайн та перспективи юнацтва в італійській столиці – деякі теми для розгляду. А 1 листопада – святкове відкриття навчального року в українській недільній школі, що діє при греко-католицькому соборі Святої Софії.

"Дні України в Римі" стартували вчора, коли почався відбірковий тур фестивалю народної творчості "Гілка калини". На конкурс приїздять самодіяльні колективи та виконавці-аматори з усієї Італії. Фестиваль проходить вже вчетверте. Його учасники щораз підтверджують, що не тільки сумлінною працею, а й рідною культурою заявляють про свою країну за кордоном, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі