друкувати


Березовський і вибори – 2010. Думки експертів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-26 04:52:35
Як і в 2004 році Борис Березовський – опальний російський олігарх з лондонською пропискою – знову стає частиною українських виборчих реалій. П’ять років тому він був серед числа неофіційних спонсорів виборів, зокрема помаранчевого фронту.

У цьому відразу після виборів палко переконував перший президент України Леонід Кравчук, трусячи на ефірах платіжними підтвердженням перерахування коштів.

На одній із прес-конференцій він заявив, що Березовський сам підтвердив йому в телефонній розмові, що його фірми переказали 15 мільйонів доларів на рахунки фірм, які фінансували кампанію Ющенка.

Натомість, російський олігарх відразу спростував це твердження, щоправда, частково. "Я дійсно розмовляв з Леонідом Макаровичем, але я сказав йому, що так, дійсно, платіжні доручення – це доручення нашої компанії. Але я не говорив, що це було на користь кампанії Ющенка, його людей, скажімо, Жванії, Третьякова й так далі", – зауважив Березовський у вересні 2005-го. Тоді ж Жванія перевів стрілки на Тимошенко, мовляв, це вона брала гроші у британського росіянина, хоча і цю інформацію останній спростував.

Два роки потому з’явилися нові свідчення. За інформацією завербованого британськими спецслужбами росіянина В'ячеслава Жарка, яку поширило НТВ, Березовський витратив тоді на підтримку соратників Ющенка близько 23 мільйонів доларів, але не одержав обіцяного.

"Він хотів там (в Україні – ред.) облаштуватися, створити там телевізійну компанію, щоб можна було вести мовлення й на прикордонні території Росії, але його, як кажуть, кинули", – розповів Жарко. Він стверджував, що Березовському обіцяли забезпечити приватизацію Укртелекому та надати підряди й ліцензії на розробку нафтогазових родовищ.

Тепер все по-іншому – олігарха згадують у скандалі з педофілією, і на цей закид він відповів – це справа рук Федеральної служби безпеки Росії.

Про "фактор Березовського" на майбутніх президентських виборах Гарт поговорив із політичними експертами.

Володимир Цибулько, політолог:
- Березовський – це вигаданий сюжет. Як би він не намагався повернутися в українську політику, його останній сюжет відіграний. Після історії з Рибкіним, Жванією та Безсмертним Борис Березовський для України закінчився.

Справа в тому, що він не володіє достатньою інформацією про те, що відбувається в Україні. По-друге, персона Березовського – це своєрідний фантом, який підтримується ним самим, а не реальними його можливостями. Насправді вплив російського олігарха мінімальний, особливо в Україні. Кожна його поява – це швидше сценарій нагадування збитого льотчика, що він ще живий. Але в реальних сценаріях Березовський ніколи не братиме участі: одне його згадування уже девальвує будь-який сценарій.

Розумієте, коли увесь технологічний креатив вичерпано, то залишається лише витягувати всілякі фантоми. Березовський – це вже відіграна карта: багато хто досі пам’ятає про його існування, але не більше. Це як, знаєте, часто лякають світовими лаштунками. От обидва ці фантоми однієї природи.

Михайло Погребінський, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології:
- Зараз важко сказати, на чиєму боці гратиме Борис Березовський, але точно не на боці Юлії Тимошенко. Примітно, що до цього часу він не наважувався воювати проти неї. Як на мене, це піде їй на користь, адже, гадаю, участь російського олігарха на боці когось із кандидатів диксредитуватиме саме цього кандидата.

У той же час Березовський є потужним гравцем і зможе підкладати різні "поганки". Але, перепрошую, якщо ви взяли собі за мету стати президентом, то повинні бути готовими до будь-яких викликів та змагатися проти сильних. І я тут вбачаю певний виклик для Тимошенко під час кампанії.

Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій:
- Це не Борис Березовський повернувся, це його повернули. Його нині штучно прив’язують до України – передвиборчої кампанії та окремих кандидатів.

Адресатами цього прив’язування Березовського, безумовно, є діюча влада, як в особі діючого президента, чиї шанси на перемогу виглядають досить непереконливо, так і в особі прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, у якої є всі шанси вийти у другий тур і скласти конкуренцію Януковичу.

Оскільки нині немає абсолютної впевненості у перемозі Януковича чи Тимошенко, потрібно, щоб з’явився Березовський як віртуальна, політтехнологічна фігура. Її головне призначення – ще раз підкреслити некомпетентність нинішньої помаранчевої еліти та авантюризм президентських виборів 2010 року – з усіма негативними висновками та алюзіями, які стосуються ситуації в постпомаранчевих політичних силах.

Як на мене, Борис Березовський навряд сьогодні зможе і захоче грати на боці будь-кого з кандидатів. Свого часу він серйозно обпікся у своїй українській грі. Грошей Березовський також не дасть. Зрештою, ніхто в Україні особливої потреби в них не відчуває – ніхто не хоче бруднитися суперечливою репутацією Березовського. Тому жодних планів у нього й не може бути. А от у деяких українських політичних сил є чіткі плани на нього – стосовно участі у віртуальному політтехнологічному чорнопіарному сенсі, повідомляє Гарт.

Обговорити на форумі