друкувати


Чого чекати від цьогорічної зими

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-23 05:14:18
Вже в жовтні Україна побачила сніг із заметами. Негода завдала клопоту жителям 12 областей. Під вагою мокрого снігу дерева ламались, як сірники, обриваючи при цьому лінії електропередач. Що чекає на нас далі, якщо вже осінь така непередбачувана.

Метеорологічна зима – це перехід середньої добової температури через 0 С в бік зниження. За словами професора, завідуючої відділу кліматичних досліджень та довгострокового прогнозу погоди УНДГМІ Вазіри Мартазінової, протягом листопада температура повітря буде позитивною, лише вночі стовпчик термометра опускатиметься до мінусових позначок. Справжній подих зими ми відчуємо лише в третій декаді листопада. Це новий початок нашої кліматичної зими. Грудень буде м’яким і теплим. Але це не означає, що постійно спостерігатимемо плюсову температуру. Похолодання будуть короткочасні і швидко змінюватимуться на теплі дні. Така легка зима з невеликими змінами на мінус триматиметься до середини січня. Тоді денна температура коливатиметься в межах 10 градусів морозу. Але в певні періоди холоди дещо відступатимуть. Такі ж погодні умови спостерігатимуться і в лютому місяці.

Доктор географічних наук, начальник Українського Гідрометцентру Микола Кульбіда прогнозує, що нормальний погодний режим, характерний саме для цієї пори року буде лише в короткі періоди. Нам вже треба звикнути до зим з нестійким сніговим покривом, з підвищеним проти норми температурним і вітровим режимом, а також з високою вологістю повітря.

Все це в комплексі дає не дуже сприятливий для людини тип погоди. Тому фахівці радять якомога краще підготуватись до можливих сюрпризів, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі