друкувати


Презентовано "Альманах Станиславівської землі"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-23 01:30:00
22 жовтня презентовано збірник матеріалів до історії Станиславова і Станиславівщини – ІІІ том "Альманаху Станиславівської землі". Дане 860-сторінкове видання надруковане івано-франківським видавництвом "Лілея–НВ", як проект Центрального Комітету Станиславівщини (керівний орган наших земляків на еміграції – в США).

На презентації виступили керівник науково-редакційного відділу зводу пам’яток історії та культури Івано-Франківської області З.Федунків, головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи облдержадміністрації А.Чемеринський, директор видавництва "Лілея–НВ" В.Іваночко, автори окремих публікацій "Альманаху" О.Наворенський, О.Войтичук та ін.

Альманах складається з шести частин, поділених на ряд розділів. Перша частина подає матеріали до історії міста – часів його заснування. Друга - "Збройна боротьба з окупантами" присвячена УПА, об’єднує матеріали про Дивізію "Галичина", німецьке лихоліття, радянські концтабори. Третя частина – це мартирологія полеглих; четверта – "Станиславів до 1939 р." є спогадами сучасників. Останні дві частини присвячені історії Івано-Франківської області за доби радянської окупації, років перебудови в СРСР та часів незалежної України. Для популяризації краєзнавства вирішено перевидати два попередні томи Альманаху (репринтним друком).

Для довідки. Перший том "Альманаху Станиславівської землі" був виданий в 1975 році, його редактором був Богдан Кравців. Він народився 5 травня 1904 р. в с.Лоп’янка коло Долини. Був членом УВО та Головою Крайової Екзекутиви ОУН; багаторічним в’язнем польських тюрем і концентраційного табору в Березі Картузькій. Впродовж років активно працював в студентських і громадських організаціях, писав поезії, літературну критику. На еміграції працював редактором газет "Америка" (1950-53) і "Свобода" (1955-73), "Ukraine, A Concise Encyclopaedia", належав до НТШ і УВАН, Гарвардського Українського Наукового Інституту. Завдяки редакторській діяльності Б.Кравціва появилася фундаментальна праця, яка стала противагою багатотомному збірнику "Історія міст і сіл Української УРСР. Івано-Франківська область" (1971), написаному у тогочасному дусі радянської історичної науки. Альманах поміщував 175 статей авторства 145 дописувачів, був ілюстрований 412 світлинами, його тираж складав 1020 примірників.

На З’їзді Станиславівців у 1977 р. головним редактором ІІ тому "Альманаху Станиславівської землі" було призначено Миколу Климишина. Він народився 25.12.1909 р. в с. Мостища на Калущині. Закінчив Станиславівську гімназію. Після гімназії студіював у Краківському університеті класичну і слов’янську філологію. Брав активну участь у політичному житті – належав до ОУН, засуджений поляками за участь у замаху на міністра Б.Пєрацького на довічне ув’язнення; згодом організатор похідних груп ОУН (1941). На еміграції продовжував студії в Українському Вільному Університеті у Мюнхені, здобув ступінь доктора філософії. З 1949 р. жив в США (Детройті). Тут допомагав у підготовці "Альманаху Станиславівської землі" (спершу, як заступник голови оргкомітету, автор багатьох статей), дописував до "Гомону України", "Шляху Перемоги", "Визвольного Шляху", написав спогади "В поході до волі" (1975). Праця редакційної колегії тривала довгий час і завершилася в 1985 р. виданням 900 сторінкового другого тому Альманаху. Вдалося зібрати відомості про історію та географію краю, про його шкільництво та товариства і організації, про господарство, літературу, пресу і видавництво, багато сторінок приділено мистецтву, музиці та театру, відомим діячам.


Автор: Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст Управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі