друкувати


Вченим вдалося очистити московське небо

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-23 12:48:00
Експеримент з корекції погодних умов на базі електрофізичних методів вже годину йде у дворі Московського комітету з науки і технологій (МКНТ) в районі Арбата в столиці, небо, як і передбачали вчені, значно прояснилося.

Вчені "очищають" небо над Москвою за допомогою унікальної установки - "Люстри Чижевського", яка розроблялася 12 років. Повернена до неба, вона формує потік іонів, які впливають на хмари. При цьому за цією технологією хмари не "вичавлюються", як це робиться зазвичай, а "просто піднімаються" на певний рівень, де перестають бути дощовими. Експеримент проводиться на подвір'ї ВАТ "Московський комітет з науки і технологій" в районі Арбата, вчені очікують, що над зоною експерименту небо стане блакитним на площі приблизно в 5 квадратних кілометрів, повідомляє Взгляд (11.47 год.).

Як і обіцяли напередодні вчені, ефект від використання установки проявився не відразу.

"Синоптична обстановка сьогодні дуже складна, але ми задоволені ходом проведення експерименту", - повідомив прес-секретар МКНТ Ігор Зорін.

В Борисоглібському провулку, де проходить експеримент, як і по всій Москві, ймовірно, капає дощ, до блакитного неба ще далеко, але воно - і це помітно кожному - світлішає.

Установка, що стоїть у дворі комітету, являє собою невеликий ґратчастий куб, змонтований на базі мікроавтобуса.

За словами одного з учених, установка працює за принципом створення потужного вертикально орієнтованого потоку негативно заряджених іонів атомів кисню, які вступають у взаємодію з атмосферною вологою.

При цьому відбувається приєднання іонів до молекул води, виділяється енергія, відповідно, підвищується температура, йде розсіювання хмарності.

Співрозмовник РІА "Новости" повідомив, що максимальний ефект буде досягнуто через 2-3 години безперервної роботи установки.

Обговорити на форумі