друкувати


Конституційна реформа має гарантувати незворотність демократичних процесів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-23 12:09:45
Президент України Віктор Ющенко взяв участь у прямому ефірі програми "Віддзеркалення" Харківської телекомпанії АТН.

Серед основних тем розмови – оцінки поточної політичної ситуації в Україні, бюджетна та економічна політика уряду, конституційна реформа, здобутки України протягом останніх чотирьох років.

За словами В.Ющенка, внаслідок конституційної реформи 2004 року Україна отримала серйозні дисбаланси у владі, свідченням яких є перманентно нестабільний парламент. Негативним наслідком тієї ж реформи Президент також назвав високу криміналізацію української політика, якій сприяє пропорційна система виборів за закритими списками.

Подолати всі ці явища, на переконання Глави держави, покликана запропонована ним конституційна реформа. "Коли ми говоримо про прозорі вибори, про депутатський імунітет, про чистоту політичних рядів, нам треба зробити дві речі – змінити Конституцію і змінити виборчу систему", - сказав він.

"Зміна Конституції, виборчої системи – це дві речі, які треба зробити для того, щоб ми мали у політичному сенсі іншу систему організації влади в Україні", - відзначив Президент, наголосивши, що йдеться насамперед про посилення відповідальності влади та її роботу в інтересах громадян.

На переконання Президента, запропоновані ним зміни також мають подолати проблему політичної корупції при прийнятті загальнодержавних рішень. Йдеться насамперед про запровадження Верхньої палати парламенту, яка би здійснювала ключові кадрові призначення поза політичними інтересами.

Коментуючи економічну урядову політику, В.Ющенко вказав на безпрецедентні темпи залучення урядом запозичень для покриття дефіциту бюджету.

До основних досягнень останніх чотирьох років В.Ющенко відніс стабільні темпи зростання ВВП; більш ніж чотирикратне збільшення обсягів іноземних інвестицій; зростання рівня зарплат, пенсій та обсягів фінансування соціальних програм тощо.

Серед зовнішньополітичних здобутків Глава держави назвав перехід від політики партнерства до переговорів про укладення угоди про асоціацію Україна-ЄС, лібералізацію візового режиму поїздок громадян України до країн Євросоюзу.

Фрагменти програми будуть повторюватися в ефірі телекомпанії АТН, а також на місцевих 7 каналі, каналі "Фора" та АТВК протягом 22-26 жовтня.

Джерело: Офiцiйне Інтернет-представництво Президента України
Обговорити на форумі