друкувати


Мільйони малозабезпечених також мають право на гідне життя

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-22 05:54:13
Немає жодних економічних, юридичних чи процедурних перешкод для якнайшвидшого підписання Президентом прийнятого Верховною Радою закону про встановлення прожиткового мінімуму та розміру мінімальної заробітної плати.

У цьому переконаний Голова Єдиного Центру, народний депутат Ігор Кріль, повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

"Глава держави має без зволікання скріпити своїм підписом закон про підвищення соціальних стандартів. Заяви уряду про негативні наслідки від їх запровадження для економіки країни мають виключно політичні причини. Контраргументи Кабінету Міністрів не настільки переконливі, щоб держава не змогла простягти руку допомоги незаможнім людям".

На думку політика, уряд може знайти суто економічні джерела асигнувань на виконання норм прийнятого закону. Серед них – ретельний контроль і якісне адміністрування видатків із державної скарбниці. Адже на сьогодні лише через нецільове використання коштів бюджет втратив 13 млрд гривень, а майже половина фінансування пільг йде не за призначенням.

Голова Єдиного Центру вказав, що хвиля урядового протесту проти запровадження збільшених соцстандартів піднялася напередодні очікуваного виділення Міжнародним валютним фондом четвертого траншу кредиту. "Зрозуміло, що ця позика спрямовується на досягнення не економічного, а політичного ефекту. Залучені гроші допоможуть уряду бодай частково залатати величезні боргові ями, що неодмінно буде використано з великим пропагандистським апломбом".

Водночас І.Кріль звернув увагу, що оцінка МВФ закону про збільшення мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму підтвердила, що поважна фінансова структура користується подвійними стандартами. Зокрема, однією з умов про надання фондом кредитної позики було підвищення вартості газу для населення (з 1 вересня) та теплогенеруючих підприємств (із 1 жовтня). Уряд знехтував цією умовою, а Прем’єр-міністр запевнила всю країну, що ціна газу для населення не зросте, і зібрала передвиборчі бонуси. Міжнародний валютний фонд делікатно закрив очі на явне невиконання домовленостей і дав обіцяні гроші.

"Однак як тільки парламент законодавчо підняв соцстандарти, місія МВФ в унісон із Кабміном стурбувалася можливим збільшенням дефіциту державного бюджету. Напрошується висновок, що фонд виконує в Україні функцію не фінансової допомоги, а політичної підтримки".

На переконання І.Кріля, Президент має відкинути будь-які сумніви й нав’язуванні емоції та підписати закон про запровадження нових соціальних стандартів. "Мільйони його співвітчизників – малозабезпечених, пенсіонерів, бюджетників - так само мають право на гідне життя, як і урядовці, яких вони найняли для професійного виконання своїх обов’язків. Президентський підпис під законом підтвердить, що Глава держави дійсно виступає гарантом прав людей", - підкреслив Голова Єдиного Центру.

Обговорити на форумі