друкувати


Ситуація з фінансуванням агропромислового комплексу України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-22 03:46:35
Стан агропромислового комплексу України

У 2009 році бюджетні витрати на підтримку підприємств агропромислового комплексу на 16,2% менші за минулорічні і складають лише 5,9 млрд грн. Нині залишаються недофінансованими такі важливі програми, як здешевлення кредитів, бюджетна дотація у тваринництві та рослинництві, компенсація вартості палива та електроенергії, підтримка фермерських господарств тощо.

Через недостатню державну підтримку сьогодні спостерігається занепад тваринницької, бурякоцукрової галузі, практично не розвивається сільськогосподарське машинобудування, внаслідок чого залишається значним імпорт м’яса, масла, цукру, техніки. Так, у 2008 році в Україну було завезено 512 тис. тонн м’яса, а за 9 місяців 2009 року – 322,4 тис. тонн. Щодо імпорту цукру білого, то протягом 9 місяців цього року було ввезено 57,4 тис. тонн (за аналогічний період минулого року – 64,9 тис. тонн). У структурі придбання сільськогосподарської техніки частка імпорту складає 75% проти 30% у 2000 році.

Низький рівень забезпечення потреб фінансування агропромислового комплексу на 2010 рік

Проектом бюджету на 2010 рік практично всі кошти на підтримку підприємств АПК зосереджені у Стабілізаційному фонді, наповнення якого є сумнівним. Передбачена у ньому на ці цілі сума – 3,2 млрд грн, не відповідає потребам галузі.

Мінімальна потреба у фінансуванні розвитку підприємств агропромислового комплексу із джерел Стабілізаційного фонду складає 9,5 млрд. грн. (з урахуванням капітальних видатків), тобто у проекті бюджету фінансування для галузі передбачено у зазначеному фонді лише на рівні 33,7% від потреби.

Крім того, виділення зазначених коштів передбачено на поворотній основі, що абсолютно не відповідає принципам підтримки сільськогосподарського виробника з урахуванням досягнення продовольчої безпеки держави і підміняє пряму державну підтримку, яка використовується в усіх країнах світу, на кредитування аграріїв.

Недостатність коштів по загальному фонду бюджету складає 117,6 млн грн (передбачено 235,5 млн грн, потреба – 353,1 млн грн).

Недофінансування та поступове скорочення державної підтримки галузі ставить під загрозу її подальший розвиток і продовольчу безпеку країни.

Джерело: Офiцiйне Інтернет-представництво Президента України
Обговорити на форумі