друкувати


Жінки почнуть народжувати раніше, а старіти - пізніше

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-22 01:36:23
Еволюція людини триває. Не дивлячись на те, що сучасні технології і лікарі навчилися серйозно впливати на здоров'ї і зовнішній вигляд людей, рушійні сили природного відбору як і раніше впливають на розвиток людини як біологічного виду.

Такого висновку дійшли вчені з Національного центру еволюційного синтезу при Єльському університеті (США). Стівен Стернс і його колеги вирішили перевірити, чи впливає природний відбір - основна рушійна сила еволюції - на розвиток людини. В результаті вони з'ясували, що жодних підстав вважати природну еволюцію людини закінченою немає. Фактично люди розвиваються приблизно так само, як і інші живі істоти, повідомляє Освітній портал.

Дослідники зібрали дані більш ніж про 2 тисячі північноамериканських жінок. Огляд охопив тривалі періоди життя: від народження і до віку 60 років, коли у всіх жінок вже настала менопауза.

Вчені виділили жіночі риси, важливі для збереження здоров'я. А потім проаналізували, як вони передалися їх дітям - оцінили спадковість. То, наскільки ефективно і повно корисні особливості організму передавалися дітям, допомогло вченим зрозуміти, як можуть змінитися жінки вже в найближчому майбутньому. При цьому автори дослідження врахували і такі додаткові чинники, як освіта або куріння.

Після підстановки отриманих даних в статистичні моделі виявилось, що в найближчому майбутньому нащадки нинішніх 60-річних жінок будуть трохи нижчі за зростом, але трохи важчі. При цьому в середньому у них знизиться кров'яний тиск, так само як і рівень холестерину в крові. Крім того, народжувати дівчата почнуть раніше, а менопауза починатиметься пізніше.

Проте швидкість змін буде невелика. Зокрема, вчені передбачають, що у третьому поколінні перша менструація у дівчат відбуватиметься на місяць раніше. На місяць пізніше настане середня менопауза. Такі цифри помітні у статистичних данних, але навряд чи вони якось вплинуть на життя самих жінок.

Результати дослідження потрапили у жовтневий номер журналу Proceedings of the National Academy of Sciences. Стаття має бути опублікована на цьому тижні онлайн.

Обговорити на форумі