друкувати


20 жовтня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-20 03:24:31
Гватемала відзначає День революції. Кенія – День армії. Югославія – День Белграда. А Ямайка – День героїв. А в СРСР цього дня в 1929 році ЦК ВКП(б) офіційно оголосив суцільну колективізацію.

Цей день в історії України: В 1868 році у Києві був створений перший в Україні приватний комерційний банк. У 1920 році петлюрівці зайняли Вінницю. У 1924 в Харкові відкрилася перша в Україні радіостанція.

20 жовтня 1854 року народився французький поет Артюр Рембо. Він помер рано - в 37 років, але пішов з літератури ще раніше. Артюр Рембо хотів змінити світ своїми віршами, але швидко зрозумів, що це неможливо, і перестав писати. Це осяяння зійшло на поета, коли йому не було ще й 20. Потім він працював агентом торговельної фірми в Ефіопії. В 1995 році режисер Агнешка Холланд зняла картину "Повне затемнення", де роль Артюра Рембо блискуче зіграв Леонардо Ді Капріо. Незважаючи на те що його герой належав минулому сторіччю, Ді Капріо вдалося передати його бунтарство юності і образу на світ. Фільм викликавсуперечливі відгуки череззагальну концепцію авторів, які показали історію особистих трагічних взаємостосунків двох великих поетів Верлена і Рембо, абсолютно виключивши з неї все, пов'язане з їхнім мистецтвом. Ді Капріо представляє у фільмі ексцентричного хлопця, зарозумілого і істеричного, якому подобається шокувати суспільство і який цілком підпорядковує собі закоханого в нього Верлена. Але, може, великий Артюр Рембо і був таким?

Православні: Вакх, Пелагея, Сергій (Сергій), Юліан.

Католицькі: Ірена, Іоанн.

Цього дня:

1818 Англія і Америка встановили кордон по 49-й паралелі між Канадою і США.

1945 Вперше жінкам Франції надано виборче право.

1953 У США вийшла в світ антиутопія Рея Бредбері "451 градус за Фаренгейтом".

1960 В лондонському суді Олд Бейлі відкрився процес у справі забороненого протягом 30 років роману "Коханець леді Чаттерлей" Девіда Лоуренса. Спершу суддя порадив журі присяжних прочитати роман.

1968 Жаклін Кеннеді вийшла заміж за Арістотеля Онассіса.

1968 На Олімпійських іграх в Мехіко перемогу в стрибках у висоту з результатом 2 м 24 см взяв американець Дік Фосбері, який придумав оригінальний спосіб подолання планки - спиною до неї. Новий стиль швидко завоював популярність у всьому світі.

1973 Королева Великобританії Єлизавета II відкрила будівлю Сіднейської опери, визнану однією з найкрасивіших будівель на світі. В цій будівлі висить найбільша у світі театральна завіса і встановлено найбільший механічний орган світу з 10 500 труб.

1988 А. Сахаров був вибраний до складу президії Академії Наук СРСР.

1993 Уряд Голландії вирішив заборонити продаж марихуани і гашишу іноземним туристам. Місцевих громадян це обмеження не торкнулося.

2003 В підвалах кабульского палацу знайдено скарби Македонського.

20 жовтня народилися:

1931 Ігор Масленніков, режисер, сценарист, перший секретар Спілки Кінематографістів Росії, в 1954 році закінчив факультет журналістики ЛДУ, потім працював на Ленінградському телебаченні. В 1967 році Масленніков закінчив Вищі режисерські курси при кіностудії "Ленфільм". В кіно режисер дебютував фільмом "Особисте життя Кузяєва Валентина". Величезну популярність йому принесли телевізійні фільми "Пригоди Шерлока Холмса" і "Зимова вишня".

1945 Рік Лі, барабанщик англійської рок-групи Ten Years After.

1952 Том Петті, американський рок-музикант. Том успішно виступав зі своєю групою Heartbreakers і сольно, але справжнім підтвердженням його рівня зірки стало запрошення до складу Traveling Wilburys, де він грав разом з Бобом Діланом, Роєм Орбінсоном, Джорджем Харрісоном і Джефом Лінном, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі