друкувати


Повстанський дух Прикарпаття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-19 05:39:40
Не лише героїчною, а й трагічною сторінкою в історію Прикарпаття увійшло село Спас Коломийського району. Більш як три сотні мешканців цього села були у лавах Української Повстанської Армії. Серед них були і неповнолітні.

З усіх спасівчан-повстанців загинули від куль ворога більш як 130 осіб. Понад 86 – потрапили до рук ворогів живими і були засуджені до 10-25 років каторжних робіт у нелюдських умовах Сибіру. 167 людей із 79 спаських родин було вивезено комуністичною владою як дешеву робочу силу на благо "єдіной і нєдєлімой страни совєтов " - у Сибір, на Далекий Схід, в райони Крайньої Півночі. Будинки та інше майно кожного вбитого, засудженого. вивезеного було конфісковано окупаційною владою і передано на будівництво ферм чи інших будинків у новостворені в районі колгоспи.

- Люди у нашому селі ніколи не забувають і не забудуть тих подій, - розказує завідувачка бібліотеки села Спас Горішній Наталія Дмитерчук, - ми вічно пам’ятатимемо односельців, які боролись за волю України. Ось і недавно, на честь 67 роковин створення УПА, у залі Народного дому села відбулись пам’ятні урочистості. Братство вояків УПА під керівництвом Дмитра Гоянюка слухало повстанські пісні своєї молодості у виконанні аматорів художньої самодіяльності. Усі переглянули літературу та фотоматеріали про історію УПА. Ветеранам тих буремних подій було вручено презенти, подяки від районної влади.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі