друкувати


Захищаємо зір від підступного комп'ютера

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-19 05:34:29
Всім офісним працівникам, котрі просиджують дні безперервно за монітором комп'ютера, напевно знайоме відчуття втоми, затуманення зору, а також коли ріже в очах.

Американські фахівці з клініки MetLife Disability, стверджують, що ніяких специфічних офтальмологічних хвороб ЕОМ не викликає, повідомляє JOB.ukr.net.

А впоратися з втомою очних м'язів і іншими неприємними симптомами можна, якщо відрегулювати дисплей і внести невеликі зміни в робочий процес.

Ось кілька порад, які допоможуть вам звести до мінімуму шкоду для очей від комп'ютера.

Правильно встановіть комп'ютер. Ставте екран так, щоб його середина знаходилася на рівні підборіддя, на відстані 45-50 см від очей. Намагайтеся не сидіти в кутку, обличчям до стіни або вікна, світло з якого є ще одним джерелом небажаних стресів для очей.

Відблиски на екрані засліплюють очі і відволікають увагу. Ми підсвідомо намагаємося уникати їх, відвертаємося, очам стає важче працювати і зосереджуватися на екрані, що призводить до перенапруження очей, шиї, потилиці, плечей та рук. Щоб усунути відблиски, можна спробувати повернути монітор, завісити вікна, виключити або зменшити дратівливе світло, розмістити комп'ютер так, щоб екран був розташований перпендикулярно джерела освітлення.

Ні в якому разі не розташовуйте освітлювальні прилади на лінії між вами і екраном комп'ютера, оскільки вони відволікають на себе периферійний зір і напружують психіку. У кабінеті краще за все використовувати непряме верхнє світло, яке можна регулювати.

Відрегулюйте монітор. Щоб очі менше втомлювалися, яскравість зображення повинна збігатися з яскравістю освітлення в офісі. Для того щоб з'ясувати, на якому рівні встановити яскравість монітора, подивіться наприклад, на чистий аркуш у документі Word; якщо він практично сяє, то зображення надто яскраве, якщо ж здається, що лист сірого кольору, яскравість недостатня. Після цього слід відрегулювати контрастність; вона не повинна бути ні занадто високою, ні занадто низькою.

Частоту оновлення зображення треба виставити на максимальне значення. Що стосується зернистості зображення, то у більшості моніторів вона знаходиться в інтервалі 0,25-0,28 мм; для зниження ризику виникнення комп'ютерного зорового синдрому переважно монітори з розміром зерна менше 0,28 мм.

Давайте очам відпочити. Відсутність перерв - одна з провідних причин короткозорості серед користувачів комп'ютера. Не чекайте болі в очах, краще регулярно робіть короткі перерви. Частіше дивіться на віддалені предмети - так ви даєте очним м'язам розслабитися. Робіть спеціальну зарядку: протягом 2-3 хвилин дивіться поперемінно на предмети, розташовані далеко, і на ті, які лежать прямо перед вами.

Більше уваги приділяйте тому, що бачите периферичним зором, - це значно знизить зорову напругу, фізичну і психічну втому.

Моргайте частіше! Пересихання очей під час роботи за комп'ютером виникає через те, що ми забуваємо моргати кожні 3-5 секунд. Під час моргання очі зволожуються і очищаються, що сприяє ясному зору.

Обговорити на форумі