друкувати


Європа чекає на газову війну

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-19 04:20:50
У понеділок, 19 жовтня, чеський уряд планує обговорити заходи, які мають бути вжиті у разі повторення газового конфлікту між Росією і Україною. Чехія очікує, що повторення торішнього сценарію цілком можливе.

Міністерство промисловості і торгівлі Чехії вважає основою енергетичної безпеки країни диверсифікацію джерел енергопостачання.

Наразі 75% блакитного палива Чехія отримує із Росії, решту – із Норвегії.

Міністерство також не виключає можливості створення державних запасів природного газу, за аналогією з нафтою.

Як повідомляв ForUm, унаслідок українсько-російської газової кризи з 7 по 20 січня російський газ не надходив до Європи через Україну, що призвело до проблем у низці європейських країн, які майже на 100% залежали від російського газу: у Болгарії, Словаччині, країнах Західних Балкан.

Нагадаємо також, що 1 січня 2010 року Росія може порушити перед Україною питання про сплату штрафних санкцій за недобір газу. Про це заявив заступник голови Державної думи РФ Валерій Язєв.

"Україна не забирає затверджені контрактом об'єми газу. Згідно з контрактом, вона зобов'язана була купувати певні об'єми газу, а саме не менше 80% від затверджених об'ємів. Якщо вона йде ще нижче, то повинна платити за це штраф", - зазначив російський політик, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі