друкувати


Президент взяв участь в урочистостях з нагоди 360-річчя утворення Української козацької держави

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-19 10:10:12
У Чигирині Президент України Віктор Ющенко взяв участь в урочистостях з нагоди 360-річчя утворення Української козацької держави.

На початку урочистостей відбулася церемонія підняття Державного прапора, повідомляє Офiцiйне Інтернет-представництво Президента України.

Вітаючи всіх українців з цієї визначною датою, Президент назвав символічним факт її святкування у давній гетьманській столиці – Чигирині.

"Тут, у Чигирині, поставала наша велика українська нація. Тут, на цій землі – наш військовий початок і наша національна енергія. Тут народжувалося військо Богдана, яке звільнило наш дух і проклало шлях до нашої державної незалежності", – сказав Віктор Ющенко.

У запорізьких степах, зазначив він, творилася нова військова історія, суспільна й інтелектуальна еліта України, суттю якої були такі цінності як свобода, вірність бойовому братерству, патріотизм. "Це – принципи нашої Козацької держави... Для нашого народу вона – життєва ланка тисячолітнього процесу державотворення України", – переконаний Президент.

У цьому контексті він наголосив на важливості відродження історичної пам’яті та історичної справедливості. Лише знаючи, хто ми і який шлях пройшли, переконаний Президент, ми будемо мати право на свободу і гідне майбутнє. Віктор Ющенко нагадав, що українська нація нарешті дізналася правду про справжню мету визвольної війни Богдана Хмельницького, про Івана Мазепу і Пилипа Орлика, про УНР та ЗУНР, про Голодомор і сталінські репресії, про подвиг УПА.

"Я дякую усім, хто доклав і докладає зусиль до відродження Чигирина, до відновлення гетьманської резиденції, яку сьогодні ви всі побачите", – зазначив Глава держави.

У своєму виступі Президент також наголосив, що бачить метою своєї політики розбудову сильної незалежної демократичної європейської Української держави.

"Я хочу для України правди і свободи. Я хочу навести порядок у владі. Я хочу розчистити нашу землю від каст недоторканних політиків, які прагнуть не служити Україні, а правити нею", – сказав він. У цьому контексті він нагадав про пропоновані ним зміни до Конституції. "Мої дії у новому і чесному законі, який я представив Верховній Раді України і всьому народу... Верховна Рада не почула мене, бо сили, які там правлять, не хочуть цього. Я звертаюся за підтримкою до кожного з вас, до всього Українського народу. Ми маємо спільно стати на захист української державності як найвищої національної мети і цінності", – сказав Президент.

"Якщо ми будемо єдині, якщо будемо свідомі своєї відповідальності й мети, ми безумовно переможемо. Я вірю у велику і сильну Україну", – наголосив Віктор Ющенко.

У рамках урочистостей Президент переглянув показовий виступ воїнів роти Почесної варти.

В урочистостях також взяли участь віце-прем’єр-міністр Іван Васюник, Глава Секретаріату Президента Віра Ульянченко, її перший заступник Юрій Єхануров, міністр культури та туризму Василь Вовкун, міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, міністр з питань надзвичайних ситуацій Володимир Шандра, міністр агрополітики Юрій Мельник, Голова СБУ Валентин Наливайченко, перший заступник міністра оборони Валерій Іващенко, командувач ВМС ЗСУ Ігор Тенюх, керівники місцевої влади.

Обговорити на форумі