друкувати


Регулярні інтимні стосунки – запорука довголіття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-16 04:12:09
ВООЗ б’є на сполох: СНІД набуває масових масштабів серед людей... похилого віку. Причина – незнання правил безпечного сексу. За часів їхньої молодості про існування синдрому набутого імунодефіциту ще нічого не знали, а венеричних захворювань не боялися – довіряли одне одному...

В Європі на заяву ВООЗ відреагували негайно: почали займатися просвітницькою діяльністю серед літнього панства. У Великій Британії зусиллями місцевої влади видали спеціальний довідник про сексуальний бік життя людей похилого віку. 47-сторінкову брошуру "нашпигували" корисними порадами на кшталт як перейти від легкого флірту до справ більш інтимних. Українським пенсіонерам поталанило менше. Їхнє сексуальне життя – поза обговоренням. Вони і такого життя не мають: живуть від пенсії до пенсії, бавлять онуків і лікують свої численні болячки, продовжуючи скаржитися на нестабільну політичну ситуацію в країні.

Сексопатолог Ростислав Білобривка зауважує: якщо людина зберігає сексуальну активність до старості – довголіття їй гарантоване. – Вважається, "ті, кому за..." не схильні перейматися відсутністю регулярного статевого життя. – Звісно, з віком бажання займатися сексом поступово згасає, – каже пан Білобривка. – Це – природний процес. Після 50 років лібідо регресує. А якщо у людини слабкий статевий потяг, зрозуміло, що в її думках секс посідатиме чи не найостанніше місце.

– А якщо сильний...
– Вона намагатиметься не відставати від себе, колишнього. І сценарій розвитку подій буде залежати від того, хто поруч...

– Головне, аби темпераменти збігалися?
– Безумовно. Але є одна проблема - "ефект ножиць". До 30 років більший сексуальний апетит мають чоловіки. У 30-35 і у чоловіків, і у жінок в однаковій мірі виникає потреба вгамувати сексуальне бажання. Натомість після 35-40 років естафету переймають представниці прекрасної половини людства.

– А як щодо славнозвісного періоду "сивини в бороду, біса у ребро"?
– Не лише для чоловіків, до речі. Сексуальне бажання жінки вдесятеро сильніше за бажання чоловіка. Мабуть, не випадково історично так склалося, що ініціаторами стосунків є чоловіки. Дали би свого часу "зелене світло" жінкам, таке б почалося (усміхається)!..

– Несумісність темпераментів – одна з причин подружніх зрад?
– Якщо жінці достатньо й одного разу на місяць, а чоловік потребує 2-3 рази на добу, цілком ймовірно, що він може "сходити наліво". Особливо у старшому віці, коли йому хочеться "відзначитися" наостанку.

– Чи корисний секс для літніх людей, адже здоров’я вже не те, сил бракує, та й налаштуватися на відповідний настрій не так просто?
– Секс – необхідна передумова довголіття. Регулярні заняття цим "видом спорту" зміцнюють імунну систему. Людина менше хворіє. Попри вік, вона – щаслива, бо почувається бажаною, винятковою... Інша річ, що ментальність наша відрізняється від європейської. Все, що стосується сексуальних стосунків, та ще й у такому солідному віці, після 50-ти, для українців – табу.

– Українець все життя гарує як віл, а на старості – впадає у депресію, – ділиться власними спостереженнями психолог, системний сімейний психотерапевт Тетяна Мисникова. – Щось робити – немає настрою, щось змінювати – а навіщо, й так скоро вмирати? Єдиний стимул для наших пенсіонерів – діти та онуки.

– А стосунки з протилежною статтю – на задвірках?
– Вони більше переймаються своїми болячками. Але знову ж таки, це – не їхня вина. Просто для людей похилого віку така капризна поведінка – спосіб привернути увагу.

– Що домінує в подружніх стосунках людей старшого віку?
– Схожість. Подружжя переймає звички одне одного. Вони прокидаються в одній і тій же годині, лягають спати в однаковий час, надають перевагу однаковим стравам, книжкам, фільмам...

– Але не пристрасть?
– Пристрасть – не з тієї вікової категорії. Хоча у кожному правилі є свої винятки.

– Непоодинокими є випадки, коли літні люди шукають свою "половинку" через газетні оголошення?
– Вони втікають від самотності, а не шукають сексуальних розваг. Такі стосунки базуються на дружбі, а не на сексі. Добре, коли у такому віці поруч буде людина, яка зрозуміє з півслова...

Автор: Наталя ДРУЖБЛЯК, "Високий замок"
Обговорити на форумі