друкувати


Коломийські політики відповідали за передвиборчі обіцянки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-14 05:50:26
Вчора 13 жовтня у приміщенні Коломийського бізнес-центру об 11 годині Громадянська мережа ОПОРА ініціювала проведення круглого столу на тему "Відповідальність за передвиборчі обіцянки, звітність перед громадою за їхнє виконання".

Захід було організовано Громадянською мережею ОПОРА в рамках проекту "Підвищення прозорості прийняття рішень та відповідальності чиновників" за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

На зустріч завітали керівники партій, що представлені у міській раді, члени громадських організацій та журналісти. Від фракції НУ був присутній Геннадій Романюк, представником від Української Народної Партії став Назар Федорук, нечисленну в міськраді Партію Регіонів представляв Роман Панчук. Дивним було те, що у круглому столі не взяли участі представники БЮТу, партія, яка має більшість голосів у сесійній залі. Крім того, запрошення проігнорувала "Пора". Міську владу теж було запрошено, але всі настільні зайняті, що ніхто не прийшов з ратуші.



Вели бесіду за круглим столом Іван Маруняк та Дмитро Карп’як представники "Опори". Іван Маруняк запросив всіх приєднатися до розмови про передвиборчі обіцянки, які задекларовані у програмі міських осередків політичних партій, про хід їх виконання та долучитися до дискусії чи завжди можна виконати те, що обіцяно? Якщо ні, то що заважає?

Дмитро Карп’як запропонував поділити обіцянки на чотири сектори: економіку, соціальну сферу, культуру та молодіжну політику. Саме за такими пунктами характеризувалися передвиборчі програми кожної партії, а представники цих партій по черзі відповідали що вдалося, а що ні і чому.

Економіка – дуже серйозна ланка, де партії не ризикували брати на себе велику відповідальність і обмежилися у передвиборчих програмах лише скромними загальними фразами або досить мудро закрученими для розуміння простих громадян. На папері все виглядає гарно, наприклад, БЮТівці в "економіці солідаризму" (ніхто до кінця не зрозумів цього словосполучення, а пояснити не було кому) пропонують запропонувати комплексну програму соціально-економічного розвитку міста на 15 років з визначенням пріоритетів у наступних сферах економіки: туристично-рекреаційний комплекс, лісова та деревообробна промисловість, нарощення ПЕК, розвиток харчової та легкої промисловості. За всі роки, що БЮТ при владі так і не вдалося побачити нікому ту комплексну програму, ніхто її так і не запропонував. Решта ж партій та блоків все спихали на кризу, нестачу коштів та відсутність більшості голосів.

Соціальна сфера та культура найбільше турбували пересічних громадян, тому тут всі обіцяли, що після виборів настане рай на землі, всі проблеми вирішаться, фінансування цих сфер життя буде першочерговим. Та щось не так сталося, як гадалося. І тут головною перешкодою для виконання обіцянок всі дружно визначили брак тих коштів, які мали надходити з економічного сектору. Таким чином самі ж шановні міські політики заплуталися у нерозривному колі проблем.

Головною проблемою всіх програм стало те, що там висуваються ідеалістичні принципи та лозунги. Як показує життя – ідеалу не існує, ми можемо лише до нього прагнути, тому і цілі треба ставити більш реальні при наявних умовах. В такому випадку не доведеться червоніти чиновникам за обіцяне.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі