друкувати


Чи є в Україні якісний твердий сир

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-14 05:26:23
Твердий сир знайдеться, мабуть, в кожному холодильнику. Це продукт, в якому білка більше, ніж у м’ясі. Втім, корисно їсти тільки якісний сир. На жаль, на українських прилавках є фальсифікат, який роблять не з натурального молока, а пальмової олії.

Виявляли під час тестів і екземпляри з кишковою паличкою. Як же розпізнати якісний сир, говорили у програмі "Український вимір", виробництва КГ ESG.

Мабуть недаремно сир називають королем продуктів. Від багатий на амінокислоти, особливо на незамінні, які не може виробляти наш організм.Тому він корисний для всіх вікових категорій.

Найбільше цінують наш сир в пострадянських країнах. 80% експорту продукту припадає на Росію, 13% на Казахстан. Доцент Кафедри технології молока і молочних продуктів НУХТ Олександр Савченко переконаний, у нас досить таки якісний сир, але до Європи нам ще далеко. Західні виробники вважають, що наш сир дуже свіжий, і не достатньо визрілий. У них процес триває мінімум 2-3 місяці, максимум рік і навіть 2. У нас від 15 до 60 діб. Також велике значення має відсоток жирності. В українському продукті він більший, ніж в європейському: "За державним стандартом сир має бути виключно з молочної сировини. Якщо в ньому присутня якась інша сировина, цей продукт повинен називатись інакше, наприклад – сирний продукт. Ним сьогодні вже стали плавлені сирки".

Керівник аналітичного департаменту Консалтингової агенції Марія Колесник вважає, що кінцева якість вітчизняного сиру дійсно висока. Але що стосується сировини і молока безпосередньо, тут є великі проблеми. Адже до 80% бази – це господарства населення. Про належну якість можна говорити лише тоді, коли молоко потрапляє від товарного виробника.

Під час досліджень найпопулярніших видів російського і голандського, президент Науково-дослідницького центру незалежних споживацьких експертиз Валентин Безрукий виділяє досить непогану загальну картину. Але зізнається, вперше в деяких екземплярах були прецеденти, коли молочний жир розбавляли рослинним: "Вразило те, що найнижчу оцінку отримав саме найдорожчий екземпляр. В ньому виявили не тільки рослинні жири, він взагалі не відповідав своєму типу по органолоптичним показникам.Але в більшості випадків, на ціну потрібно звертати увагу".

Щоб виявити справді якісний сир, потрібно шматочок зігнути під кутом 90 градусів. Якщо він не тріснув – продукт відповідає всім вимогам. Єдиний момент – сир обов’язково має бути кімнатної температури. Якщо ми візьмемо його з холодильника, ми не зможемо його правильно протестувати, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі