друкувати


14 жовтня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-14 03:38:40
Україна відзначає День українського козацтва і 65 річницю створення УПА. Сьогодні Міжнародний день стандартизації і Міжнародний день боротьби за ліквідацію убогості.

Цей день в історії України: В 1921 році в Києві почав роботу перший Всеукраїнський собор української автокефальної церкви. В 1974 році в Києві відкрито республіканський Будинок кіно. А в 2001 в Рівному відкрито пам'ятник Симону Петлюрі.

За православним календарем: Свято Покрови Пресвятої Богородиці 14 жовтня, що прийшло на Русь з Візантії, стало одним з найбільш шанованих. Основою для свята Покрови було бачення Богородиці у Влахернському храмі в Константинополі під час Всеношного пильнування блаженному Андрію, Христа ради юродивому. Андрій побачив що йде по повітрю Пресвята Діва. Поряд з нею йшли св. Іоанн Хреститель, св. Іоанн Богослов і інші святі. Пресвята Богородиця старанно на колінах молилася, потім встала і осяяла своїм блискучим покривом всіх, хто молився. Св. Андрій, з трепетом споглядаючи чудове бачення, запитав блаженного Єпіфанія, що стояв поруч: "Чи бачиш, брате, Царицю і Пані, що молиться про весь світ?". Єпіфаній відповів: "Бачу, святий отче, і жахаюся". Коли ж Божа Матір відійшла, то покров став невидимим.

Переказ відображає поширене у Візантії шанування вбрання (ризи) Богоматері. На Русі Влахернське диво шанували у зв'язку із загальною ідеєю заступництва Богоматері. В православній Русі під словом "покров" розуміли і покривало і заступництво. Саме заступництву, що витікає від образу Богоматері, приписуються численні перемоги російського воїнства. На честь Покрови Богородиці Великим князем Володимирським Андрієм Боголюбським був побудований у 1165 р. неперевершений за красою храм Покрови на Нерлі.

З 1999 року за Указом Президента України 14 жовтня став днем українського козацтва. Оскільки Богородицю особливо шанували в Запорізькій січі - як заступницю.

Свято Покриви популярне і в наречених. Здавна дівчата цього дня в молитві просили послати їм нареченого. Цього дня прагнули веселитися, вірячи, що якщо "Покриву весело проведеш, дружка милого знайдеш". А сімейні люди ходять до храмів попросити милість і заступництво у Божої Матері.

А ще на Покриву спостерігали за погодою. Якщо листя з дерев не обпало - бути суворій зимі.

Православні: Ананій, Марія, Михайло, Роман, Савва.

Католицькі: Бернард, Калліст.

Цього дня:

1822 Віктор Гюго одружувався на Адель Фуше.

1851 В Англії засновано інформаційне агентство Рейтер.

1860 В Петербурзі відкрито оперний Маріїнський театр.

1924 Утворені Таджицька АССР і Кара-Киргизька автономна область - майбутні радянські республіки.

1926 В Лондоні опублікована книга Алана Мілна "Віні-Пух".

1933 Нацистська Німеччина оголосила про свій вихід з Ліги Націй.



1934 Пущено перший, пробний потяг майбутнього московського метро (вагони типу А/Б).

1940 У вишистській Франції заміжнім жінкам заборонено працювати в державних установах.

1969 В американському місті Трентон (шт. Нью Джерсі) був виданий ордер на арешт співака Френка Сінатри, який відмовився з'явитися перед комісією з розслідування організованої злочинності. Незважаючи на наполегливі чутки про його зв'язки з мафією, співак заявив, що не бажає брати участі в цирковій виставі.

1970 В Гаазі прийнято міжнародну конвенція про боротьбу з незаконним захопленням повітряних судів, що набула чинності рівно через рік.

1993 Прийнято конституцію Криму.

1994 На екрани США вийшов фільм Квентіна Тарантіно "Кримінальне чтиво".

1996 У Мадонни народилася дочка Лурдес Марія Чікконе Леон.

2002 Православ'я оголошено в Грузії офіційною державною релігією.

14 жовтня народилися:

1585 Генріх Шютц (Шюц)(1585-6.11.1672), німецький композитор, органіст, диригент, педагог. Творець першої німецької національної опери ("Дафна", 1627), німецького балету ("Орфей і Еврідіка", 1638), які не збереглися, основоположник німецької ораторії.

1765 Яків Дмитрович Захаров (1765-14.10.1836) хімік, що поклав початок науковому повітроплаванню. 12 липня 1804 року (на два місяці раніше Гей-Люссака) здійснив один з перших польотів на повітряній кулі для наукових спостережень і експериментів у високих шарах атмосфери.

1912 Лев Миколайович Гумільов (1912-16.6.1992), етнограф, історик і філософ, син поетів Ганни Ахматової і Миколи Гумільова.

1925 Володимир Фетін, кінорежисер ("Смугастий рейс", "Любов Ярова", "Донська повість", "Солодка жінка", "Відкрита книга").

1934 Михайло Михайлович Казаков, актор і режисер, народний артист Росії (1980). Працював у московських театрах: Театрі імені В. Маяковського, "Современніку", Театрі на Малій Бронній і ін. ("Дев'ять днів одного року", "Людина-амфібія", "Солом'яний капелюшок", "Покровські ворота").

1940 Кліфф Річард, англійський співак, який за числом пісень, що займали перше місце в англійському хіт-параді, поступається лише Елвісу Преслі і "Бітлз", причому перший і останній успіх розділяють 40 років, чим не може похвастатись жоден музикант.

1963 Валентин Юдашкін, російський модельєр, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі