друкувати


Цікаво знати: Який він – сніг? (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-14 03:18:37
Сніг є незмінним красивим супутником зимового пейзажу. Якщо придивитися до нього ближче, то можна дізнатися багато нового і цікавого.



В кожного з нас є чудові спогади дитинства, пов’язані зі снігом та святковим настроєм, який він створює. Пам’ятаєте, коли перед новорічними святами брали білий папір і ножиці в руки та вирізали сніжинки, які красувалися на вікнах? Дитяча фантазія надавала листку найрізноманітніших форм. Вчені підрахували, що існує щонайменше 130 різних форм сніжинок. Справжні ж любителі цієї мінливої краси мають колекції макрофотографій, які налічують до 5 тисяч сніжинок відмінних одна від одної. Тож мабуть кожна сніжинка, створена уявою дитиною, знайшла своє відображення в природі.

Чим зумовлена така різноманітність форм сніжинок? Подібні питання задавали собі люди ще здавна, але відносно лише недавно їх вивчення вийшло на науковий рівень. В 1951 році було розроблено Міжнародну класифікацію, яка включала 10 основних типів сніжинок, в кожному з яких було виділено ще три додаткові варіанти форми. Таке велике число форм сніжних кристалів обумовлене складністю і різноманітністю умов температури, рухів повітря і вологості в хмарах, де вони зароджуються, і зміною цих умов на шляху сніжинки до поверхні землі. За час снігопаду форма випадних сніжинок може кілька разів змінюватися. Характерним є також те, де формується сніг. На різних територіях утворюється специфічний сніг притаманний даному місцю. В Сибірі випадали сніжні пластинки діаметром 30 см. Вони нагадували шляпи з білого хутра, які повільно опускалися на землю, вмить утворюючи цілі кучугури.

Свій шлях сніжинка зазвичай розпочинає з шарувато-дощових хмар. Вони знаходяться на висоті від двох кілометрів над землею. Ці хмари є сильно розвинені по вертикалі і сягають до декількох кілометрів. Хмара є сірою, але саме в ній бере свій початок білий сніг.

Як утворюються сніжинки? Спочатку навколо ядер кристалізації (найдрібніших чужорідних частинок) виникають зародкові льодяні кристали. Рухаючись вверх-вниз, вони попадають в шар повітря з переохолодженними каплями води. Саме тут майбутня сніжинка розпочинає збільшуватися в розмірах за рахунок переходу водяної пари в тверду форму – сніг. При цьому випуклі ділянки сніжинки ростуть швидше. Зіштовхуючись на своєму шляху з переохолодженими каплями, сніжинка стає все простішої і простішої форми. А якщо зіткнеться з великою каплею, то може перетворитися в градинку. На землю випадали градинки розміром з тенісний м’яч і важили кількасот грам!

Зазвичай же сніжинка важить близько одного міліграма, рідше – 2-3 мг. Але буквально за кілька хвилин земля вкривається пуховою сніговою ковдрою, яка складається з мільярдів сніжинок. Тоді вага всіх сніжинок сумується в сотні тонн.

Цікаво також дізнатися про те, як сніг розмовляє. Всі ми пам’ятаємо, що коли морозець щипає за щічки, то сніг під ногами починає потріскувати. Сніг скрипить від того, що наступаючи на сніжинку, ми її ламаємо і утворюється звук, який не може вловити людське вухо. Та коли ми ступаємо на мільйони сніжинок, то їх голоси сумуються і чуємо скрип. Та не завжди цей звук є однаковим. Тональність скрипу змінюється в залежності від температури повітря – чим сильніший мороз, тим вище звучать голоси сніжинок. Крім того, коли температура повітря понижається від -8 °C до -20 °C зростає сила звуку скрипу снігу на 1 децибел.

В Україні сніг найдовше можна спостерігати в Карпатах. Лісники стверджують, що є улоговини в лісах, де сніг може і не сходити в деякі роки. Зазвичай він зникає в другій половині липня, а випасти може вже і в серпні. Зима розпочинається в горах з початком листопада. Сніг в деяких місцях утворює перемети, які ховають в собі смереки, лише зрідка виглядають їх вершечки.

На решті території України середній шар снігу набагато менший, але він дуже важливий. По-перше – це великий запас вологи, який весною поживить рослини та дасть сили для росту. По-друге – рослини без снігу взимку просто замерзнуть, тому що снігова ковдра утворює під землею своєрідний клімат, не допускаючи сильних морозів на грунті.

Наступного разу, коли на рукав впаде сніжинка, придивіться до неї уважніше. Вона розповість вам цікаву історію свого життя.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі