друкувати


Проект Конституції: Які зміни пропонує нам Президент України?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-14 02:56:29
Україна має зробити крок до встановлення нового конституційного ладу європейського зразка, а конституційна реформа є ключовим засобом наведення порядку і встановлення стабільності в державі.

Мета всенародного обговорення — прямий діалог з людьми щодо змін до Основного Закону. Завдяки обговоренню можна врахувати позицію народу щодо ключових позицій проекту Конституції Віктора Ющенка. Ці пропозиції будуть розглядатися, узагальнюватись і, як наслідок, текст може бути уточнений, доопрацьований з урахуванням думки народу.

Які зміни пропонує нам Президент України?

1. Так, систему адміністративно-територіального устрою України становитимуть громади. Міста, містечка, села будуть об’єднані, з визначеною кількістю жителів і прирівняні за статусом до області або району. (На прикладі Коломийського району — Отинія з прилеглими селами, Гвіздець і т. д.).

2. Зменшиться чисельність парламенту: замість 450 буде 300 народних депутатів — палата депутатів (нижня). Депутати обираються строком на 4 роки за відкритими списками, тобто, громадяни мають право обирати тих, кого вони хочуть.

Верхня палата — сенат. До нього входять по три сенатори, які обираються на 6 років від кожної області. Разом — 80 сенаторів. До повноважень сенату будуть входити призначення виборів Президента України, депутатів Верховної Ради, Автономної Республіки Крим, депутатів обласних, Київської міської, районних рад, рад громад, голів громад, ухвалення законів, прийнятих палатою депутатів, а також інші, повноваження передбачені КУ.

3. У проекті більш виражені та конкретизовані права і свободи людини, що притаманно новітнім європейським конституціям. Серед громадянських прав окремо закріплюється право кожного мати сім’ю та повагу до сімейного життя, забороняється втягування дитини у діяльність, шкідливу для моральності та нормального розвитку. Влада має виконувати свою справжню функцію служити людині. Одне з першочергових завдань — переорієнтувати правоохоронні органи із захисту інтересів влади на захист прав громадянина. Тому ніхто не може бути затриманий за підозрою без вмотивованого рішення суду довше ніж на 24 години.

4. Більш деталізовано повноваження Президента та Кабінету Міністрів, тобто не буде перетягування каната, яке ми спостерігаємо тепер. А також надаються більші повноваження органам влади на місцях.

Позиція Президента у конституційному процесі є послідовною: оновлення Конституції має бути зроблено не під якогось політика чи партію. Воно повинно ґрунтуватись на потребах, які існують в суспільстві. Президент розраховує разом із усіма небайдужими громадянами підготувати справді народну Конституцію України — до створення якої може безпосередньо долучитися кожен.

Автор: О.ГУТА, спеціаліст І категорії міськрайонного управління юстиції
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі