друкувати


Найменша ядерна батарейка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-13 04:47:21
Jae Kwon, доцент американського University of Missouri разом з колегами розробив ядерну батарею - досить потужну, легку і розміром з монету.

Ядерні батареї виробляють електрику від атомної енергії як ядерні реактори, однак вони не використовують ланцюгову реакцію, замість цього використовуючи розпад радіоактивного ізотопу, щоб виробити електрику. Таким чином, немає ніякого ризику при використанні батареї. Батареї великого розміру давно використовують для забезпечення живлення космічних супутників, підводних систем і кардіостимуляторів. Крім маленьких розмірів, нова батарея відрізняється типом напівпровідника, який є рідиною, а не твердим тілом, повідомляє Новости технологий.

Це обумовлено тим, що при використанні радіоактивної батареї частина радіаційної енергії може пошкодити структуру решітки твердого напівпровідника. При використанні рідкого напівпровідника ця проблема може бути мінімізована. У майбутньому вчені сподіваються збільшити потужність батареї, скоротити її розмір і спробувати різні інші матеріали. Jae Kwon вважає, що батарея могла б бути тонше людської волосини.

Наполегливість вчених виправдана: радіоізотопні батареї можуть забезпечувати потужність, що значно перевищує потужність хімічних батарей. Нову батарею можна буде використовувати в мобільних телефонах, ноутбуках, фотоапаратах та іншої техніки. Передбачається, що такого роду джерела живлення можуть працювати сотні і навіть тисячі років.

Обговорити на форумі