друкувати


Вибух на Місяці - місія LCROSS завершена

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-12 05:30:14
9 жовтня 2009 в 11:31:20 UTC / 4:31:20 PDT (14:31 за київським часом) дослідницький зонд LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) за заздалегідь визначеним планом врізався в поверхню місячного кратера Кабеус.

На початку, ступінь "Centaur", що відслужила своє, яка мчала зі швидкістю 2,5 км/c, зіткнулася з місяцем і вибила з поверхні земного супутника близько 350 тонн місячних порід, зробивши, таким чином, пробний кратер. В результаті зіткнення виник стовп місячного пилу висотою в дев'ять кілометрів. Близько 4 хвилин апарат LCROSS вивчав склад пилу, після чого сам зіткнувся з Місяцем, повідомляє Новости технологий.

Три спектрометри, встановлені на LCROSS, шукали сліди водного льоду в частинках пилу, визначали їхній хімічний склад. Крім того, п'ять камер вели зйомку зіткнення до останнього моменту існування зонда. Вся інформація з камер тут же передавалася на Землю.

За зіткненням стежили декілька десятків професійних астрономічних обсерваторій, наприклад, телескопи імені Кека діаметром 10 м і чотириметровий інфрачервоний прилад IRTF на Гаваях, а також багатозеркальний MMT телескоп, розташований над арізонською пустелею. До речі, дату запуску LCROSS підлаштовували саме під розташування гавайської обсерваторії - кращої острівної обсерваторії в світі. Орбітальний апарат для дослідження поверхні Місяця НАСА LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) також став свідком подвійного зіткнення, тільки вже з космосу.



Обговорити на форумі