друкувати


12 жовтня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-12 03:54:25
На Багамських островах сьогодні День відкриття. В Іспанії День нації (День Іспанської культури або іспанського духу)/Діа де-ла-Іспанідад. Велике національне свято Королівства Іспанія встановлено на честь відкриття Христофором Колумбом, іспанцем за національністю, Америки.

Відкриття Колумба додало Іспанії світовий вплив і стало найяскравішою подією світової історії. День Іспанської Нації відзначається з 1492 р. А Екваторіальна Гвінея святкує День незалежності.

12 жовтня 1964 року на орбіту був виведений космічний корабель "Восход-1" - перший багатомісний корабель в історії космонавтики. До того ж вперше усередині корабля космонавти працювали без скафандрів.

Виступ Хрущова в ООН. А чи був черевик? 1960 року цього дня глава Радянського Союзу Микита Хрущов, виступаючи на Генеральній асамблеї ООН і викриваючи імперіалізм, в запалі зняв з ноги черевик і почав стукати ним по трибуні. Цей випадок до цих пір згадують разом з "кузькіною матір'ю" і кукурудзою. Пізніше в мемуарах Хрущов написав, що цим жестом підтримував визвольний рух народів Азії і Африки. Всупереч легенді, за даними "старожилів" ООН, радянський лідер стукав взуттям не з трибуни, а зі свого місця в залі. Спочатку він орудував відкидним пюпітром, а вже потім черевиком. До речі, ніякою ядерною війною в той момент Хрущов не загрожував. Насправді він протестував проти виступу представника франкістської Іспанії.

Єдиний син Микити Хрущова Сергій Хрущов, почесний професор університету Брауна в США вважає, що цю історію вигадано. "Я вам можу розказати, що було. Йде рутинна нарада. В якийсь момент журналісти оточили батька, і хтось наступив йому на ногу. Черевик злетів. А він же був повною людиною і нагинатися не став. Черевик поставив поряд, на стіл. І в якийсь момент схотів втрутитися в обговорення. Почав махати цим черевиком, привертаючи увагу. От і все. Але що цікаво: мій лондонський видавець попросив знайти цей історичний черевик, я знайшов пару, в якій він виїжджав тоді в США, і віддав. І потім раптом з'ясувалося, що це не той черевик. На знімку інший. Виявляється, в Нью-Йорку тоді було спекотно, і йому купили якісь сандалі, американські, напевно. Ось в них він і був". Історики стверджують, що все-таки було не так. Є кадри кінохроніки, на яких Микита Хрущов саме стукає черевиком у залі засідання ООН. Мабуть, Сергій Микитович говорить про інший епізод.

До цих пір про цей випадок запитують абсолютно всі туристи, що приходять на екскурсію в ООН.

А одна американська газета оголосила конкурс: хто представить наочний доказ того, що Хрущов стукав черевиком в будівлі ООН, отримає велику грошову винагороду.

Православні: Кіпріан, Кирьяк, Феофан.

Католицькі: Євстахій, Максимілян, Серафім.

Цього дня:

322 р. до н.е. Афінський оратор і політик Демосфен, переслідуваний ворогами, наклав на себе руки, прийнявши отруту.

1285 В Мюнхені за відмову прийняти хрещення страчено 180 євреїв.

1492 Колумб досяг острова Сан Сальвадор на Багамах і відкрив Америку, хоча вважав, що досяг берегів Індії.

1609 В Лондоні вперше в світі надруковано світську пісню – "Трьох сліпих мишенят".

1810 Весілля в Мюнхені крон-принца Баварії, майбутнього короля Людвіга I на принцесі Терезі. У наш час традиція проведення таких ярмарків трансформувалася в знаменитий Октоберфест - щорічний пивний фестиваль, що триває два тижні і закінчується в першу неділю жовтня.

1822 Бразилія отримала незалежність від Португалії.

1871 Президент США Улісс Грант заборонив Ку-Клукс-Клан і наказав арештувати лідерів цієї організації.

1901 Теодор Рузвельт офіційно присвоїв резиденції президента США назву Білий дім.

1923 В Женеві підписано конвенцію про припинення обігу порновидань і торгівлі ними. Але визначення, що вважати порнографією, дано не було.

1924 Утворено Молдавську АССР у складі України.

1931 Відбулося урочисте відкриття і освячення статуї Спасителя на вершині горба Корковаду в Ріо-де-Жанейро, що вважається символом міста.

1960 В Нью-Йорку Микита Хрущов під час виступу на Генеральній Асамблеї для аргументу використовував власний черевик, яким стукав по трибуні.

1970 На екрани вийшов фільм Гліба Панфілова "Начало", в якому грали Інна Чурікова, Валентина Телічкина, Михайло Кононов, Леонід Куравльов.

1971 На Бродвеї пройшла прем'єра рок-опери "Ісус Христос - суперзірка".

1991 Помер Аркадій Натанович Стругацький (народ. 28.8.1925) - письменник.

12 жовтня народилися:

1627 Адріан (1627-26.10.1700), патріарх Московський і всія Русі з 1690 року. Підтримуючи Петровські реформи, в той же час виступав проти бриття борід, куріння, іноземного одягу. Став першим патріархом, на похованні якого не був присутній цар. Після його смерті вибори нового патріарха не проводилися до 1917 року.

1896 Еудженіо Монтале (1896-12.9.1981), італійський поет, Нобелівський лауреат 1975 року "за значне досягнення в поезії, яка відрізняється величезною проникливістю і виразом поглядів на життя, геть позбавлених ілюзій".

1931 Євгеній Карелов, кінорежисер ("Служили два товариші", "Два капітани").

1934 Юрій Щербак, український письменник, посол України в США.

1935 Лучано Паваротті, італійський співак (тенор).

1948 Річард Парфіт /Рік Харрісон, гітарист і вокаліст англійської рок-групи Status Quo.

1966 Олексій Корнєв, музикант, автор пісень, творець і соліст групи "Нещасний випадок", повідомляє forUm.

Обговорити на форумі