друкувати


Цифри та факти: Куди йдуть гроші за державні акти на землю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-09 05:34:56
Питання прозорості роботи державних земельних органів, здешевлення виготовлення процедури землевпорядної документації та оформлення громадянами права власності на земельні ділянки розглядається вже більше місяця.

Прем'єр-міністр Тимошенко, за повідомленням Секретаріату президента України, на початку серпня поточного року отримала від президента завдання до уряду щодо прийняття нормативно-правових актів, необхідних для спрощення оформлення громадянами права власності на землю, а також забезпечення щомісячного інформування громадськості про результати врегулювання порушених проблем.

Уряд на другий день після отримання завдання, 5 серпня, прийняв постанову № 844 "Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України у 2009 році". Постановою заборонено стягувати з громадян України плату за оформлення та видачу державних актів, а також передбачено на зазначені цілі із Стабілізаційного фонду на безповоротній основі 5,95 мільярда гривень.

9 вересня 2009 року Уряд прийняв постанову № 951, якою зменшив у 12 разів видатки з державного бюджету на безоплатне виготовлення державних актів для громадян України - до 0,5 мільярда гривень.

11 вересня 2009 року відбулась чергова нарада за участю прем'єр-міністра України із зазначеного питання, на якій обговорювався механізм реалізації обіцянок уряду, який передбачає наступне: населення подає заяви на отримання держактів до місцевих рад (до заяви додаються копія паспорта, копія ідентифікаційного номера та документа, що посвідчує право громадянина на земельну ділянку); держакт видається протягом 30 днів з дати подання заяви.

За оцінками експертів собівартість робіт державних підприємств, які мають ліцензію на проведення робіт із землеустрою, становить 800 гривень, а вартість бланка та його реєстрації в автоматизованій системі ДЗК складає 55 гривень, - отже запланованої суми Державного бюджету, підкреслюють в Секретаріаті президента України, вистачить на оформлення та видачу 555 тисячам громадян державних актів замість 7 мільйонів, про що заявлялося раніше.

Пояснення цьому може бути дві - або уряд планує виготовити менше 8% державних актів, а це означає, що 6,5 мільйона українців залишаться обдуреними, або реальна вартість державних послуг по проведенню робіт з землеустрою та виготовленню актів є значно нижчою, аніж та, за якою заплативши мільйон громадян, котрі оформили такі акти протягом минулих двох років. Таким чином, ці громадяни були вимушені переплачувати за оформлення державних актів у 12 разів.

Також постановою від 5 серпня 2009 № 844 не визначений порядок відшкодування громадянам витрат, які вже оплатили вартість робіт за виготовлення техдокументації, але ще не отримали державний акт (250 тисяч громадян оплатили послуги ліцензіатів на понад 200 мільйонів гривень).

Крім проблем із фінансовим забезпеченням безоплатного виготовлення актів на землю, Кабмін не врахував інтереси селян, котрі отримали землю як пай у результаті ліквідації колгоспів.

Зокрема, лише в Житомирській області не розпочато роботу з виготовлення 42 521 технічних документацій із землеустрою з розробки державних актів, а невиданих є 50 496 державних актів. У Луганській області аналогічно не підготовлено 20 896, Волинській - 32 376 техдокументації. Крім того, у зазначених областях до цього часу не видано більше півмільйону підготовлених державних актів на земельні ділянки-паї.

Також зазначена постанова уряду залишила осторонь питання виготовлення для громадян України державних актів на земельні ділянки, які знаходяться за межами населених пунктів, з використанням їх для ведення особистого селянського господарства та дачного будівництва. Таких громадян налічується близько мільйона, а ще відносно 900 тисяч громадян взагалі не оформлено технічну документацію для виготовлення державного акта на земельну ділянку.

Водночас, необхідно зазначити, що рішення уряду прийняті виключно на 2009 рік, тоді як безоплатна приватизація земель державної та комунальної власності триватиме і в майбутньому.

Дія рішень уряду розповсюджується лише на 2009 рік, тоді як приватизація земель державної та комунальної власності триватиме і в майбутньому. Коаліція у Верховній Раді, очолювана прем'єр-міністром, гальмує прийняття прозорих рішень для запровадження повноцінного ринку землі - законів про державний земельний кадастр та ринок землі в Україні, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі