друкувати


Пресконференція у …психлікарні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-09 04:12:03
Сьогодні - день психічного здоров’я. напередодні в Івано-Франківську для журналістів та представників громадських організацій відкрили двері обласного психоневрологічного закладу.

Навіть у відділення №6, у якому лікують так званих "буйних". Таким чином медики намагалися зламати стереотип про страшний закритий заклад.

За статистикою тих, хто жодного разу не був на прийомі у психіатра (а тільки таких за законодавством можна вважати психічно здоровими), сьогодні в Україні тільки 60%. На жаль, щороку кількість людей, які страждають на неврози, депресії, манії, фобії, тільки збільшується. А за кількість психічних розладів у дітей Україна має перше місце в Європі. Прикарпатські психіатри стверджують, що це результат високої соціальної напруги в суспільстві та економічної кризи. Відділення нині переповнені. На одного лікаря припадає понад 25 хворих. Тоді, як для порівняння у Європі — 5-10.

Як не парадоксально, кажуть психіатри, з їхніми пацієнтами часто буває легше розмовляти, аніж зі здоровими. Так міліціонери, які привозять хворих у їхні заклади, відносяться до цих нещасних або жорстоко, або байдуже. А голови сільрад також часто спричинюються до того, що люди, які відрізняються від оточуючих своєю поведінкою, потрапляють у психоневрологічний диспансер. Але ж так би мовити "не форматні" особи зовсім не хворі. Отож часом складається враження, що це ті війти несповна розуму, адже вони цим самим вони перекреслюють скерованим до диспансеру долю.

До речі, незабаром лікарі відкриють двері закладу і для родичів пацієнтів.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі