друкувати


Де ви, чоловіки розумні?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-09 03:01:45
Оксана мешкає у маленькому містечку. За її плечима невдалий шлюб та довгі роки самотності. Зараз вона працює в райдержадміністрації та постійно самовдосконалюється. Але в особистому житті — повне затишшя.

Усі її знайомі чоловіки давно одружені. Заводити роман із сімейним чоловіком Оксана не хоче. Тому її вибір впав на Сашка, який працював із її батьком, чоловік був розлученим, проте не пив, не волочився і для рівня провінції був завидним женихом. Оксана почала зустрічатися із Сашком. Але вже через кілька днів зрозуміла, що їй просто немає про що з ним говорити. Чоловік був інтелектуально обмеженим.

Розповідав тільки про свої справи на роботі, а коли Оксана починала якусь розмову, то він казав, що вона говорить "занадто розумно" і він нічого втямити не може із того, що вона сказала. "Але ж я не говорила науковими термінами, а так, як завжди", — казала потім Оксана, питаючи поради. Адже жінка серйозно замислилася над тим, що Сашко для неї добра кандидатура на майбутнього чоловіка. Та якби ж він був не настільки обмеженим.

Побувши трохи із потенційним нареченим, молода жінка хоче якнайшвидше втекти до своїх друзів, де вона себе комфортно почуває, до може говорити про різні речі, не боячись бути осудженою за "надмірно розумну бесіду".

На жаль, у наш час в Україні багато самодостатніх та інтелектуально розвинених жінок залишаються самотніми, каже психолог Наталія Чаплинська з Івано-Франківська. Звісно, що таким паням можна порекомендувати простіше дивитися на життя. Коли ж такі можна сказати нерівні шлюби все ж відбуваються, то рано чи пізно жінки стикаються із такою проблемою, що їм просто немає про що говорити зі своїм партнером.

Пані Чаплинська рекомендує жінкам уважно проаналізувати, що для них в житті є важливіше: мати сім’ю чи дбати про свій розвиток. До речі, щодо створення родини, то це явище — не завжди філософські ідеї. А вже саме сімейне життя — це рутинна праця обох людей. І жінка і чоловік повинні любити себе та свою родину. Зрештою, коли в чоловіка є життєва мудрість, а не вченість, то вони будуть тягнутися за інтелектуально вищими жінками. Хоча це в більшості справа жіноча, аби чоловік почав тягнутися за своєю половиною, захотів отримати якісь знання, щоб хоча б трішки наблизитися до дружини.

Треба також пробувати шукати спільні точки дотику, навіть на побутовому рівні. Коли люди щирі один з одним, то щось спільне обов’язково знайдеться. Зрештою, коли жінки, у яких такі проблеми наважуються звернутися до психолога, то їхні чоловіки їх навіть засуджують. Щоправда, жінкам також не варто психологічно давити на своїх чоловіків, бо вони відчуватимуть свою меншовартість і від того може з’явитися навіть агресія.

На жаль, в нашому суспільстві утвердився стереотип, що жінка має бути нижчою від чоловіка в інтелектуальному плані. Бути покірною. Але світ змінюється. Іншим стає і суспільство. Прикро, що тільки-от дуже повільно. Особливо коли йдеться про маленькі містечка, де панує консерватизм. Змінити все можуть тільки почуття, адже недаремно кажуть, що кохання здатне гори звернути. У випадку із Оксаною здається, що не йдеться про кохання, а про так звану соціальну вигоду. Жінка хоче бути такою, як всі. Вийти заміж, народити дитину. Та хіба в цьому вихід?

Коли жінка говорить про своїх друзів, то, звісно, що у неї, та й у Сашка повинні бути такі групи людей, з якими їм комфортно. Зрештою, Оксана прожила певний час, у неї склалися певні традиції, вона має своє коло знайомих. І не варто у зв’язку з тим, що з’явився партнер у її житті, щось із цих традицій міняти, намагаючись підлаштуватися. Коли людина замикається тільки на своїй сім’ї, то незабаром вони, образно кажучи, можуть перетворитися на павуків у банці. Тоді можуть початися сварки.

Такі зустрічі з друзями не шкодять родинному життю, а швидше навпаки—знімають напругу. Щоправда для більшої довіри між партнерами, їм варто би познайомити один одного зі своїми друзями. Ймовірно, жінці здаватися, що її друзі осудять її за вибір. Проте, коли є таке, то психолог мовить, що це не друзі, а люди за інтересами.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі