друкувати


Конкурс "Гранослов": За гранню слова

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-08 05:43:41
Конкурс "Гранослов" започатковано у 1991 році спільною постановою Державного комітету України у справах сім’ї та молоді та Національної спілки письменників України. На сайті Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту зазначено, що конкурс ставить перед собою високу мету – сприяти національно-культурному відродженню нашої держави, популяризувати українську мову та твори молодих українських авторів, поліпшувати роботу з творчою молоддю. Дуже важливо вчасно підтримати молодих талановитих українських літературних митців, допомогти видати їх перші у житті книжки (!). Однак реальність суттєво відрізняється від цих гарних фраз.

Ще з давнього 2000 року у організаторів цього конкурсу ввійшло у звичку затримувати на декілька років вихід у світ тих найважливіших і найжаданіших перших книжок лавреатів. На даний момент іще не вийшли книжки лавреатів 2007 та 2008 років. Якщо в 2007 більшість лавреатів принаймні було запрошено на урочисту церемонію нагородження (мовчу вже, що я не потрапила до тієї більшості і дізналась про те, що стала лавреатом із Інтернету), то лавреатам 2008 року не так пощастило. Урочистого нагородження того року взагалі не було. І, відповідно, багато хто з учасників не мав змоги навіть дізнатися, які вони посіли місця. Вочевидь після звільнення зі Спілки письменників Анни Багряної, яка опікувалася молоддю, ситуація суттєво погіршилась (на даний момент роботою з молоддю займається Петро Засенко). Невідомо, чим не вгодила панові Яворівському, репутація якого далеко не бездоганна ("Спілка письменників не залишила собі шансів на зміни", "Залишаюся собою, або Якби Яворівський їздив на метро", "Опальна поетеса"), Анна Багряна, однак після її звільнення не було уже ніякого руху, пов’язаного з цим конкурсом. Виглядає так, що робота з молоддю зовсім не поліпшується (див. "високу" мету конкурсу), а навпаки, молодим авторам, яким не пощастило стати лавреатами, відбивають будь-яке бажання працювати далі.

Працівники Спілки повідомляють, що ситуація з "Гранословом" м’яко кажучи не дуже втішна через кризу і вони не отримують грошей від Міністерства України у справах сім‘ї, молоді та спорту. Проблему просто заморозили, забули про відредаговані та вже практично готові до друку рукописи. Лавреатам відповідають, аби вони чекали ласки десь опісля грудня. Неофіційно кажуть, що найближчим часом насправді нема чого сподіватися.

До речі, 1 лютого 2009 року розпочато прийом літературних творів для участі у Міжнародному конкурсі кращих українських творів молодих літераторів "Гранослов", який триватиме до 1 вересня п.р. Виникає логічне питання: навіщо проводити конкурси, фінансування на які не виділено чи пак не одержано безпосередніми організаторами?

Автор: Альбіна ПОЗДНЯКОВА, лавреат конкурсу "Гранослов" 2007 року
Обговорити на форумі