друкувати


Підвищення зарплат може обернутися катастрофою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-08 05:23:09
Малозабезпеченим верствам населення доведеться радіти недовго - зарплату і пенсії піднімуть, але в результаті нас чекає неповний робочий день (приховане безробіття), скорочення штату на підприємствах, різке зростання цін і затримки з виплатою зарплат.

Вчора таки був ухвалений у першому читанні закон про підвищення соцстандартів. За законопроект віддали голоси 170 регіоналів, 39 нунсівців, 26 комуністів, 20 литвинівців, 1 позафракційний і ... тільки три бютівця.

Як відомо, фракція БЮТ на чолі з її лідером, прем'єром Юлією Тимошенко різко виступає проти підвищення зарплат під час кризи. Прем'єр уже назвала цей закон злочином проти країни.

Законопроект передбачає поетапне підвищення мінімальної заробітної плати з 900 гривень (на 1 січня 2010 року) до 3000 гривень (з 1 грудня 2010 року). Автор законопроекту - депутат від БЛ Олег Зарубінський. Нагадаємо, спочатку пропонували взяти за основу проект ПР, який передбачав менші показники підвищення зарплат, однак потім регіонали наполягли саме на варіанті від людини Литвина.

В умовах кризи варто допомагати найбільш незахищеним громадянам, вважають опоненти регіоналів.

При цьому, на думку голови парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталії Королевської, перед президентськими виборами Партія регіонів продовжує обманювати виборця нереальними обіцянками.

Вона пояснила, що мінімальна зарплата і пенсія лежать в основі розрахунку всієї системи виплат. Відсутність адресності призведе до того, що у найбідніших верств зарплата виросте на десятки гривень.

У зв'язку з цим законом видатки бюджету тільки в цьому році збільшаться на 3 мільярди гривень. А в законопроекті не вказано, звідки взяти ці кошти.

"Замість поліпшення рівня життя ми отримаємо зворотний ефект", - упевнена Королевська. Так, бізнесменам доведеться збільшити витрати на утримання своїх співробітників, що погано позначиться на бюджеті фірм, - і працівників просто почнуть скорочувати.

Через цей закон практика затримки зарплат ще більше зміцниться. Так, цього радить побоюватися директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

"Це може привести до затримок виплат і зниження конкурентоспроможності наших товарів за кордоном", - підкреслив він.

Різке підвищення прожиткового мінімуму сильно вдарить по економіці, тому що це веде до скорочення зайнятості, заявив екс-міністр економіки Володимир Лановий

Він відзначає, що зараз країна не може не реагувати навіть на невелике підвищення зарплат.

"Зарплатний фонд залишається таким же, але людей будуть скорочувати, щоб не порушувати закон і виплачувати підвищену мінімальну зарплату", - підкреслив екс-міністр.

Якщо говорити про плюси такого підвищення, то частина людей все ж таки відчує полегшення, притому не тільки бюджетники. "Доведеться підняти всі зарплати. Низькі зростуть більше, високі менше", - заявив експерт Центру соціально-економічних досліджень Володимир Дубровський.

"Свого часу, коли грошей в бюджеті не було, з цього положення виходили так: на місцях людей переводили на неповний робочий день і платили їм ті ж гроші", - заявив він.

З точки зору макроекономіки підвищення зарплат мало б підняти попит на вітчизняні товари. "У нас це не так, - заявляє Дубровський, - Причина в тому, що вітчизняні товари у нас часто дорожче імпортних".

У той же час експерт називає більш ефективний спосіб допомогти людям - могли б виплатити адресні субсидії, і вийти з положення з меншими втратами.

"Мінусів, звичайно більше, ніж плюсів. Замість стрільби по площах можна було застосувати більш точну зброю", - додав Дубровський.

Постраждають найбільше якраз ті, кому додадуть грошей. Як це не парадоксально.

Мінімальну зарплату в основному отримують некваліфіковані працівники та молодь, яка поки що не досягла належного рівня професіоналізму - ось їх-то і будуть скорочувати. Так що доводиться погодиться з тим, що закон все-таки швидше популістський, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі