друкувати


П'ять міфів, які зруйнували економіку України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-08 05:17:43
Сергій Яременко, радник міністра економіки, назвав п'ять міфів, які призвели до краху в країні. "В даний момент найцікавіше те, чи є передумови для пожвавлення економіки. Необхідно оперувати не цифрами, а тенденціями протягом останніх років", - зазначив він.

За словами Яременка, руйнівні процеси 2004 виявилися вже в 2005, - уряд користувався вінегретом порад міжнародних організацій, органів влади, будь-яких депутатів, - в результаті вийшла гримуча суміш.

По суті принцип роботи уряду став копією процесів у розвинених країнах. І це перший міф, який не давав уряду об'єктивно оцінити ситуацію в країні. Досвід перетворення низкорозвинутої економіки на високорозвинену якраз був не взятий, орієнтувалися на Європу - Францію, Великобританію, що дуже нашкодило країні.

Другий міф - це спроби розвивати економіку тільки за рахунок зовнішніх інвестицій. Треба було створити на ринку ті умови, коли економіка змогла б спиратися на свої гроші. Цього було не зроблено, що призвело до величезної позики на протязі 2-3 років.

Третій міф - це абсурдна теза ринкового фундаменталізму - впевненість у тому, що ринок саморегулюється. Влада повинна була супроводжувати ці процеси, а так не зміг зародитися жоден нормальний ринковий механізм.

Четвертий міф полягає у вірі в те, що Захід нам допоможе. Як результат - Україна повністю відкрита для Заходу, а нам годі навіть вивезти з країни.

П'ятий міф. Ми - Європа, і повинні жити, як європейці. Ми отримали наплив товарів і капіталу з-за кордону. Бюджетна політика була спрямована на задоволення потреб громадян необгрунтованим підвищенням зарплати, вважає Яременко. Якщо давати гроші через населення, то повинні споживатися товари власної економіки.

Однак через споживання саме іноземних товарів неймовірно виріс імпорт, і ми вбили власне виробництво. Також з 2005 року протягом двох років країна зайняла 100-110 мільярдів доларів. По суті, замість того, щоб боротися за загальне підвищення зайнятості, боролися з інфляцією, і грошовий голод витіснив власного виробника з країни.

По ідеї, зовнішній ресурс повинен був би замінений на внутрішнє фінансування, інакше фінансовий крах був неминучим. Всі знали про зовнішню кризу, але внутрішній з ним співпав.

Яременко заявив також, що уряд з усього цього зробив "висновок навпаки" - прийняв програму stand by - і стало тільки гірше, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі