друкувати


Запах карпатських річок, або Найвищий віходок України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-08 04:52:36
Милуватися карпатськими річками стає дедалі складніше. Заважає запах. Очисні споруди у гірських районах заходу країни або застаріли, або надто дорогі в експлуатації.

Найвищий віходок України. Таке визначення дали карпатські екологи спортивно-туристичному комплексові "Заросляк". Навіть заявку до Книги рекордів України подали. "Віходком" на гуцульському діалекті називається вуличний сільський туалет.

Володимир Красноштанов, еколог, член громадської організації "Наш дім": Чому громадська організація "Наш дім" хоче звернутися до Книги рекордів України? Тому що очисні споруди тут не працюють вже 10 років. Це найвища точка забруднення Прута.

Чи не найстаріша й найвідоміша карпатська спортивна база "Заросляк" розташована на висоті 1300 метрів над рівнем моря, біля самого підгір’я Говерли. Туалетні стоки більш ніж зі 100 номерів комплексу потрапляють у річку Прут. З річки Прут – у крани прикарпатських міст.

Володимир Красноштанов, еколог, член громадської організації "Наш дім": Всі ці води після деякої очистки – не знаю, чи достатньої – п’є Коломия, Снятин, Чернівці.

Директорка "Заросляка" про те, що база має шанс потрапити до Книги рекордів, дізнається від "Вікон". Однак слави не дуже прагне й обіцяє до початку лижвяного сезону виправитись.

Євдокія Черепій сповнена оптимізму: на зведення очисних споруд держава виділила 347 тисяч гривень. Еколог Красноштанов каже: нема чого радіти. По-перше, за два місяці таке не робиться. По-друге, цих грошей замало. А по-третє – головні витрати попереду. Три роки тому встановили нові очисні споруди в селищі Ворохта, на десять кілометрів нижче за течією від "Заросляка". Витратили вчетверо більше, однак вода й надалі брудна. Новенькі системи не працювали жодного дня. Адже експлуатація їх стає у восьмеро дорожче, ніж старих, радянського зразка.

Володимир Красноштанов, еколог, член громадської організації "Наш дім": Вони важко будувалися. Обійшлися в 1,2мільйони гривень, і з того часу практично вони і не працюють.

У цій будівлі мали би очищуватися стоки з кількох комплексів, шкіл і лікарень селища. Сюди ж мав би зливати свій бруд і дитячий тубдиспансер "Смерічка". Однак вміст його туалетів протікає просто по дорозі, оминаючи очисні споруди, прямісінько в річку Прут. Місцева влада на цю тему воліє не говорити, селищний голова від "Вікон" переховується, а небагатослівні комунальники спрямовують журналістів саме до нього.

Нижче за течією свій непотріб до Пруту зливають великі села Делятин і Татарів – з десятком готелів, кількома школами і лікарнями. Загалом на карпатських річках встановлено 120 очисних споруд. Лише двадцять з-поміж них – працюють, повідомляють Вікна, СТВ.

Обговорити на форумі