друкувати


Отруєння можливе і карптоплею

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-08 02:22:46
Отруєння грибами виникає при вживанні в їжу лісових грибів. Якщо після вживання грибної страви розвиваються ознаки отруєння (блювота, біль живота, пронос, пітливість, задишка та ін.), потрібна негайна медична допомога.

Хворого необхідно покласти на ліжко, промити шлунок, для цього дати випити маленькими ковтками холодного міцного чаю або кави, живіт та ноги треба зігріти грілками. Абсолютно протипоказані спиртні напої, які посилюють всмоктування отрути. Для встановлення причини отруєння треба зберегти залишки грибної страви для аналізів.

Щоб попередити отруєння грибами, слід керуватись основними правилами їх збору і обробки.

Отруєння ядрами кісточок плодів виникає після вживанню в їжу великої кількості ядер гіркого мигдалю, персиків, слив, черешень. Вони містять глюкозид амігдалин, який у травній системі розпадається з утворенням синильної кислоти.

У легких випадках отруєння виникає головний біль та нудота, при важких — пошкоджується дихальний центр, що призводить до паралічу дихання і смерті; вона може наступити через хвилини або години.

У 100 г гіркого мигдалю міститься 0,25 г синильної кислоти, тобто 5 смертельних доз для здорової людини. В 5-10 ядрах міститься смертельна доза для маленької дитини.

Отруєння соланіном виникає при вживанні позеленілих бульб картоплі. Картопля, яка містить соланін, гірка на смак, при її вживанні "дере" в горлі. З метою профілактики отруєння необхідно зберігати картоплю в темних приміщеннях, обов’язково видаляти паростки.

Отруєння фазаном спостерігається в дітей після того, як вони з’їли сирі боби, а також у дорослих після вживання їжі, приготовленої з квасолевої муки без тривалої термічної обробки. Виготовлення і продаж квасолевої муки заборонено.

Автор: Майя МИКИТА, лікар-дієтолог ЦРЛ
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі