друкувати


Премія за Кромвеля

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-08 11:06:14
57-річну письменницю Гіларі Ментел оголошено лауреатом британської Букеровської премії за 2009 рік – однієї з найбільш престижних премій у галузі літератури. Роман "Вовча зала", який розповідає про Томаса Кромвеля, політичного діяча XVI століття, довірену особу Генріха VIII, був фаворитом у букерівських перегонах – як у читачів, так і у фахівців.

Журі приєдналося до думки більшості, проголосувавши 3-2 на користь авторки – англійської письменниці Гіларі Ментел. До короткого списку претендентів на британський "Букер", крім Ментл, входили: Максвелл Кутзеє, Антонія Байєтт, Сара Уотерс, Саймон Моуер і Адам Фулдс. Джон Максвелл Кутзеє, південноафриканський лауреат Нобелівської премії з літератури, двічі отримував "Букера". Байєтт також вже ставала володаркою цієї престижної премії, а романи Уотерс двічі потрапляли до короткого списку претендентів на The Man Booker Prize, повідомляє "Буквоїд".

Довідавшись про перемогу, авторка сказала: "Я сумнівалася, чи варто писати цей твір, двадцять років… Тепер відчуваю, що просто літаю у повітрі від щастя"

Х.Ментел отримає грошову винагороду у розмірі 50 тис. фунтів стерлінгів. Крім того, отримання "Букера" практично гарантує зростання продажів роману-переможця. Так книга "Білий Тигр" індійця Аравінда Адіги, що отримала премію в 2008 році, розійшлася тиражем в півмільйона копій і була перекладена 30 мовами.

Обговорити на форумі