друкувати


А.Яценюк: Віра важливіша за конфесійну приналежність

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-07 05:38:28
Поїздки лідера "ФРОНТУ ЗМІН" Арсенія Яценюка Івано-Франківською, Тернопільською та Рівненською областями "вбито" у щільний робочий графік. При цьому в ньому є пункт, який неодмінно буде виконано, навіть якщо кількість зустрічей із мешканцями регіонів зросте вдвічі й залишиться менше часу на сон.

У кожній із областей політик намагається побувати в храмі чи в одному зі святих місць. Таких, як джерело Святого Миколая в селі Гільча Рівненської області, де – як і в Греко-католицькому кафедральному соборі Івано-Франківська та Марійському духовному центрі на Тернопільщині – Арсеній Петрович проведе хоча б 20 хвилин. Усе просто: Арсеній Яценюк – із дитинства людина віруюча, хоч і не любить публічно зізнаватися в цьому.

Відомо, що виріс він у Чернівцях, але родинне коріння пов'язує його з Івано-Франківщиною. Мати Арсенія Яценюка, Марія Григорівна, родом із села Княждвір Коломийського району, де жила до десяти років. Вона пам'ятає, як спали в дитинстві на печі й ходили до школи у власну хату (в сім'ї було п'ятеро дітей). Їх добротний будинок віддали під сільську школу, потім там була читальня. А самі жили в маленькій прибудові. Потім родина переїхала до Коломиї.

Ніні відомий політик, Арсеній Яценюк у дитинстві часто гостював у Коломиї, де жили батьки його матері. І від бабусі Ганни Василівни, глибоко віруючої людини, перейняв релігійні цінності. Вона була прихожанкою греко-католицької церкви навіть за часів її заборони.

"Українські національні та християнські традиції ми завжди зберігали. Святкували і Різдво, й Великдень. На великі свята, поки були живі мої батьки, ми завжди їздили до них у Коломию", – розповідає Марія Григорівна. Батьків Арсенія Яценюка у Чернівцях часто можна зустріти в храмі. Хоча за Союзу вони, викладачі університету, демонструвати релігійні переконання, звичайно ж, не могли.

У сім'ї самого Арсенія Яценюка до питань віри ставляться з розумінням. Його дружина Терезія – з православної родини. Але їх сімейному життю це анітрохи не заважає: "Наші – моєї й дружини – батьки ходять до різних храмів. Я греко-католик, а Терезія – православна. Втім, це не заважає нам на великі свята разом ходити на церковну службу. А про дочок ми домовилися, що старшу Христину охрестимо у греко-католицькому храмі, а молодшу Софію – в православному", – розповів Арсеній Яценюк. І додав: "У будь-якому разі, віра важливіша за конфесійну приналежність".

Автор: Марія НІКОЛАЙЧУК
Обговорити на форумі