друкувати


Україна: Скорочувати працівників і знижувати зарплати заборонено

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-07 05:30:55
Верховна рада прийняла в першому читанні проект постанови щодо недопущення порушень прав громадян на працю та оплату праці в умовах фінансово-економічної кризи. Парламент пропонує вважати неприпустимим порушення прав громадян на працю та зарплату в умовах фінансової кризи.

За ухвалення відповідного проекту постанови проголосували 309 народних депутатів з 425, зареєстрованих у сесійній залі.

Проектом постанови передбачається вважати неприпустимим порушення прав громадян на працю та оплату праці в умовах фінансово-економічної кризи, зокрема шляхом зупинення виробництва, скорочення чисельності працівників підприємств, зменшення розмірів оплати праці таких працівників, примушення їх до оформлення відпусток без збереження заробітної плати.

У разі виявлення фактів порушення трудових прав працівників приватизованих підприємств, уряду, Фонду держмайна та органам місцевого самоврядування пропонується розривати договори купівлі-продажу таких підприємств та повертати приватизовані об’єкти у державну чи комунальну власність

Генпрокуратурі пропонується забезпечити системний нагляд за додержанням трудових прав громадян та у разі їх порушення невідкладно вживати заходів прокурорського реагування, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі