друкувати


Збройні сили України: Ротації без модернізації

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-06 05:15:31
Передчасною назвала прес-служба Генерального штабу інформацію про відставку начальника Генштабу, командувача Збройних сил України, генерала армії Сергія Кириченка. Наразі він перебуває на лікарняному.

Тим часом для експертів інформація про можливі кадрові ротації у керівництві Збройних Сил стала приводом наголосити на тому, що армія зараз перебуває у вкрай складному становищі.

За інформацією агентства "Інтерфакс-Україна", про свою відставку за станом здоров’я генерал армії Кириченко повідомив вранці 5 жовтня на засіданні в Міноборони. Невдовзі прес-служба Генштабу назвала чутки про відставку начальника Генерального штабу передчасними. Зазначивши, що він зараз перебуває на обстеженні у військовому лікувальному закладі.

Попри це експерти вважають відставку Сергія Кириченка можливою. Причому, за словами керівника Центру досліджень армії конверсії та роззброєння Валентина Бадрака, генерал-полковник Кириченко має шанс очолити оборонне відомство.

"Одна з версій – пан Кириченко може перейти у цивільний стан. А потім обійняти посаду міністра оборони, – зазначає експерт. – Йдеться не про те, що він близький до якоїсь політичної сили, а про те, що він найдосвідченіший військовий менеджер. І тому в умовах, коли Збройні Сили у ганебному стані, його постать може влаштовувати всі політичні сили".

Екс-міністр оборони, а нині голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко, коментуючи ситуацію, відзначив, що в разі відставки з призначенням нового начальника Генштабу може виникнути юридична проблема. Адже після відставки Юрія Єханурова нового міністра оборони не призначили. А кандидатуру нового керівника Генштабу на затвердження Президентові має представляти саме міністр оброни, а не виконувач обов’язків. Тож, може скластися ситуація, що і Збройні Сили, і Міноборони загалом очолюватимуть виконувачі обов’язків.

Проте експерти не вважають таку ситуацію для армії небезпечною. "Якщо йде міністр оборони, то життя на цьому не закінчується, – каже керівник військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський. – У таких випадках призначають тимчасового виконувача обов’язків. І завжди, якщо керівник Генштабу йде, то, як правило, командувач сухопутних військ виконує його обов’язки".

Наприкінці вересня екс-міністр оборони, член парламентського комітету з нацбезпеки та оборони Олександр Кузьмук заявив, що 5 жовтня завершуються асигнування, передбачені на харчування військовослужбовців строкової служби. Він також зазначив, що на сьогодні повністю зірвано виконання державних програм розвитку Збройних сил і переходу на контрактну службу.

За словами Валентина Бадрака, уряд вже виділив необхідні для харчування військовослужбовців кошти зі стабілізаційного фонду. Проте ця ситуація показала, що недофінансування Збройних Сил є хронічним. "Якщо склалася така ситуація, то це свідчить, що армія не розвивається, а лише проїдає ті кошти, які їй виділяються", – зазначив Валентин Бадрак.

Ситуація в армії викликає великі побоювання в експертів. За словами Анатолія Гриценка, нині стан Збройних Сил значно гірший, ніж стан здоров’я начальника Генштабу, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі