друкувати


10 місць на планеті, де їдять туристів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-06 04:10:22
До переліку найнебезпечніших для туристів-любителів живої природи місць на планеті увійшло озеро Байкал, національний парк Какаду в Австралії та мексиканський штат Нижня Каліфорнія. Мандрівники ризикують потрапити на обід до вовка, ягуара, крокодила, лева чи навіть комодоського варана.

Національний парк Ману, Перу. В національному парку Ману, розташованому на східних схилах перуанських Анд, мешкає найбільший хижак Південної Америки – ягуар. У густих тропічних лісах він полює в основному на капібар, але може нападати і на худобу і навіть на людей, які забираються глибоко в джунглі.

Полює ягуар із засідки на дереві або у високій траві. При нападі на жертву він, як правило, стрибає на неї зі спини або збоку, хватає за шию, ламає шийні хребці та іноді прокушує череп. Але якщо засідка виявлена і жертва рятується втечею, ягуар ніколи її не переслідує.

Мексика, нижня Каліфорнія. Узбережжя нижньої Каліфорнії і південний берег ПАР є улюбленими місцями проживання великої білої акули - однієї з найнебезпечніших істот світового океану. Оскільки ці місця також дуже популярні серед серферів та дайверів, їм необхідно бути дуже обережними: хоча нападів, що закінчилися фатально, не так вже і багато, покалічених акулами в цих водах достатньо.

Національний парк Као Сок, Таїланд. На території парку мешкає найбільша в світі популяція королівської кобри, яка виростає до 6 метрів завдовжки і має запас отрути достатній, щоб убити слона. Також тут мешкає чимало інших змій, які вбивають на рік декілька сотень місцевих жителів.

Національний Парк Південна Луангва, Замбія. Хоча репутацію найлютішої африканської тварини має лев, набагато більше людей вбивають бегемоти. За рік їх жертвами стають 100-150 місцевих мешканців і декілька туристів. Ці тварини вельми агресивні, особливо молоді особини, у них значні ікла завдовжки до півметра і бігають вони удвічі швидше за людину. Бегемоти легко перевертають човни, але особливо небезпечні вони в нічний час, коли виходять годуватися на берег.

Озеро Байкал, Росія. Байкал - один з останніх регіонів, де можна живцем побачити дикого вовка. І хоча жорстокі напади на людину, коли гинули цілі села, залишилися далеко у минулому, вовк досі є вельми небезпечним для людини звіром, зустріч з яким один на один не обіцяє нічого хорошого. Окрім вовка, в байкальських лісах можна зустріти рись і бурого ведмедя.

Національний парк Какаду, Австралія. Найлютішим хижаком Австралії як і раніше залишається крокодил, щороку в середньому він вбиває одну людину і декілька з його провини отримують каліцтва на все життя. В основному його жертвою стають рибаки, але зіткнутися з ним можна практично на будь-якому водоймищі північного узбережжя. Максимальні шанси зустріти крокодилів у відвідувачів національного парку Какаду, особливо у липні - серпні, коли холоднокровні рептилії більшу частину часу гріються на сонці.

Рівнини Серенгеті, Танзанія. Більше всього мешканців Танзанії гине у зіткненні з левами. Їхніми жертвами за останні 20 років стали понад 600 місцевих фермерів і скотарів. На щастя, туристи захищені від нападів куди краще за місцеве населення, проте їм не варто розслаблятися та ігнорувати попередження місцевих гідів.

Черчілл, Канада. Щоосені містечко Черчілл в канадській провінції Манітоба наповнюється туристами, які прагнуть ближче поглянути на міграцію найбільших сухопутних хижаків - білих ведмедів. Розправитися з людиною для 600-кілограмового хижака - пара дурниць, тому місто оточене спеціальними пастками.

Національний парк Рантхамбхор, Індія. Точної статистики ніхто не веде, але в Індії, Непалі і Бангладеш щороку сотні людей піддаються нападам тигрів, а чампватський тигр-людожер, який жив на початку минулого століття, поставив рекорд, убивши більше 430 осіб. Зараз завдяки браконьєрам цей красивий звір став в Індії рідкістю, але його все ще можна зустріти в національному парку Рантхамбхор.

Національний парк Комодо, Індонезія. Хоча дракони Комодо менш небезпечні для людини, ніж акули або крокодили, все ж таки відомо багато випадків, коли вони нападали на людину, і це зіткнення закінчувалося трагічно.

Величезна рептилія вагою з дорослого чоловіка виглядає повільною, але бігає досить швидко, щоб наздогнати людину і покалічити її своїми гострими, як бритва, зубами. А укус комодського варана смертельно небезпечний. На додаток до отрути в рану потрапляє ще і більш за півсотню видів патогенних бактерій, і, за статистикою, без лікарського втручання смертність від укусів практично абсолютна, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі