друкувати


Коломия: "Моє місто чисте!" - самозаспокоєння чи твердження?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-06 03:53:38
Ще до Дня міста по Коломиї було розміщено плакати "Моє місто чисте!". Воно заслужило статус писанкового, завдяки своїй охайності та чистоті на вулицях. Та останніми роками все важче та важче стримувати навали сміття.

Проблема номер один – це сучасний спосіб пакування продуктів харчування та інших покупок. На зміну старенькій плетеній авосьці прийшла ціла армія різноманітних кульків, а паперовим упаковкам – поліетилен. За п’ять хвилин спостереження біля кас в супермаркеті було куплено 18 великих кульків, а всі продукти самі по собі запаковані у блискучі поліетиленові упаковки. Кожна капустинка, морквинка та цибулинка обов’язково опиняється в одноразовому кульку. Таким чином додому кожна людина приносить масу сміття.

Проблема номер два – культура поведінки мешканців міста. Не треба довго гуляти, щоб знайти папірчик від цукерки чи шоколадки, пляшку, недопалок чи жуйку, розплескану на асфальті. Прийшло покоління, яке просто не навчене як поводитися зі сміттям. Ця проблема має вирішуватися батьківським прикладом та в шкільних стінах. Діти гарно розуміють, що сміття не можна викидати поза смітник лише після того, коли самі прибрали б його за іншими. Такі акції було проведено в кількох містах. Діти за символічну винагороду збирали сміття вздовж доріг та річок. Гарантовано, що в майбутньому така дитина вже не буде смітити.

Проблема номер три – ситуація в державі. Через постійний брак коштів ми потопаємо в серйозних соціальних проблемах. Зокрема, прибирання вулиць відійшло на задній план. Фінансування комунальників відбувається за залишковим принципом, тобто воно практично відсутнє. Прибираються лише центральні вулиці, а зробивши крок в сторону, стикаєшся із жорстокою реальністю. Вже давно лише одинадцять двірників борються з горами сміття по місту. Мирослав Семчук, начальник ВУКМу, повідомив, що і цим людям вже нема як виплатити зарплату в цей період.

Лише надпис на сіті-лайтах не допоможе пробудити свідомість громадян та виправити ситуацію в Коломиї зі сміттям. Треба, щоб це стало пріоритетним напрямком при закладенні бюджету на наступний рік. Спеціальна соціальна програма допомогла б звернути увагу громади на проблему. Лише в такій співпраці можна справді зробити місто чистим.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі