друкувати


Літній туристичний сезон-2009: Підсумки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-05 04:40:08
В період літнього сезону 2009 року на території Яремчанської міської ради функціонувало 61 туристично-рекреаційний та спортивний заклад загальною потужністю 5326 місць. У сфері приватного сектору – "зелений туризм", послуги з проживання надавали 400 садиб – на 5693 ліжко місця.

Підчас даного сезону спостерігається активна діяльність туристичних закладів в плані маркетингових заходів з метою залучення більшої кількості відпочиваючих, що характеризує Яремчанський регіон як конкурентноспроможний туристичний центр Західної України в час світової фінансової кризи, повідомляє Яремче.org.

За травень-серпень 2009 року територію Яремчанщини відвідало 203,1 тис. осіб.

Яремче інтенсивно розвивається і популяризується як весняно-літній та літньо-осінній центр активного відпочинку. Найпопулярніші види відпочинку – велосипедні, піші та кінні прогулянки, подорожі на квадро циклах, позашляховиках, пізнавальні екскурсії, рафтинг.

Особливої популярності набуває велосипедний туризм. Так, на території Яремчанської міської ради діяло близько 6 пунктів прокату велосипедного та туристичного спорядження. Даний вид туризму став стрімко розвиватись на початку травня ц. року, після заходів, спрямованих проектом "ВелоКраїна" на його популяризацію.

В рамках проекту "ВелоКраїна" ознаковано 17 кільцевих та радіальних маршрутів загальною протяжністю 310 км, випущено карту велосипедиста, облаштовано 70 стоянок для велосипедів, розміщено 5 інформаційних щитів по регіону, встановлено 2 вітальних білборди, облаштовано 10 велосадиб (веломийка, велостоянка, гараж для велосипедів). На даний час до мережі проекту "ВелоКраїна" входить 15 відпочинкових закладів Яремчанського регіону. "ВелоКраїною" спільно з КНПП м.Яремче споруджено 10 нових місць (альтанки) для тимчасового відпочинку туристів. Пункти прокату зимового спорядження переобладнують свої заклади під прокат літнього туристичного та велосипедного спорядження.

Серед підприємств, які займаються організацією активного відпочинку, слід відмітити роботу приватного підприємства "Ворохта – тур". Дане підприємство пропонує відпочиваючим подорожі на джипах та квадроциклах, організовує корпоративний відпочинок та кейтерінг. Підчас літнього сезону було розроблено ще один туристичний маршрут Ворохта – Ліснови.

В червні ц.року в смт.Ворохта створено Агенство туристичної інформації "Оберіг", де відпочиваючі мають можливість отримати інформацію про туристично-рекреаційні заклади, заклади торгівлі та харчування, транспортне сполучення.

Підчас літнього сезону 2009 року ТК "Буковель" розпочав своє позиціонування на ринку туристичних послуг як літній курорт. Для відпочиваючих було підготовлено 3 траси для спуску на велосипедах. Окрім того ТК "Буковель" займається організацією екскурсій, пішохідних маршрутів, кінних прогулянок, квадротурів, рафтингу та корпоративного відпочинку

В червні 2009 року відкрито Екотуристичний візит-центр, побудований в рамках проекту ЄС "Створення транскордонної мережі розвитку та просування туризму між Івано-Франківською областю України та повітом Марамуреш Румунії". Проект реалізується у партнерстві з Карпатським національним природним парком. Візит-центр відповідає пізнавальним, культурологічним та туристичними запитам і потребам відвідувачів.

Успішно діє проект "Інформаційний потік Яремче". На даний час відділ туризму та рекреації Яремчанського виконкому спільно з Центром соціальних та ділових ініціатив забезпечує функціонування рубрики "Новини" та постійне оновлення рубрик "Про Яремче", "Для туристів", "Бізнес та інвестиції", "Для преси", "Культура", "Влада". За період з 1 січня по 1 вересня 2009 року на сайті yaremche.org зафіксовано 34563 відвідувачів. Переважна частина відвідувачів – з України (понад 31 000), однак зафіксовано також відвідування сайту відвідування сайту з інших країн. Серед таких країн – США (472), Росія (404), Польща (161), Норвегія (101), Німеччина (79), Бразилія (60), Японія (9) та інші країни, переважно – Європейського союзу. Стосовно сторінок та розділів сайту, то найпопулярнішим серед відвідувачів виявився розділ "Новини" - 8349 відвідувань, а також "Заклади проживання" (5337), "Як дістатись до Яремче" (1130), "Заклади харчування" (1482). Багато людей проглянуло сторінку з загальною інформацією про місто Яремче (1422), інформацію про наявні в краї екскурсії (1335), та сторінку "Економіка" (1044).

З метою впорядкування екскурсійної діяльності на території Яремчанської міської ради та керуючись положенням Про здійснення екскурсійної діяльності на території Яремчанської міської ради, проводились робочі наради з керівниками туристичних фірм щодо якості надання послуг та безпеки екскурсантів. Послуги екскурсійного супроводу із залученням гідів-перекладачів надають: ПП "Перлина Карпат", тур фірма "Карпати тур бізнес", тур фірма "Гуцульські мандри". За період травень-серпень 2009 р. даними підприємствами було надано послуги 2020 екскурсантам (Україна, Польща, Росія, Білорусія, Франція, Латвія, Великобританія, Німеччина, Молдова, Італія). Від здійснення екскурсійної діяльності до міського бюджету надійшло 343169 грн.

За період травень – серпень 2009 року Гірським пошуково-рятувальним загоном було зареєстровано 1073 групи (21624 особи), які здійснювали походи в гори. Було здійснено 8 виходів на пошуково-рятувальні роботи, в 7 випадках було надано медичну допомогу. Для забезпечення безпеки та своєчасного надання допомоги в разі виникнення надзвичайної ситуації керівникам та власникам відпочинкових закладів необхідно інформувати рятувальну службу про тривалість походу, маршрут та склад групи, яка здійснює похід в гори. А також, в інформаційно-туристичних виданнях (путівниках, картах) необхідно вказувати адресу та телефони рятувальної служби.

Один із атракційних об’єктів смт.Ворохта – канатно-крісельна дорога на даний час не функціонує, що негативно відображається на бюджеті селища та доходах власників туристичних та торгівельних закладів. Про те ведеться будівництво крісельного витягу, який планується ввести в дію до зимового сезону. З метою залучення туристів, в рамках Дня селища Ворохта організовано Грибний фестиваль. Адже так званий "подієвий" туризм, базовою основою якого є фестивалі та Дні міста (села), залучає в край велику кількість відпочиваючих. Протягом літнього сезону на території Яремчанської міської ради відбулось ряд заходів, таких як День міста Яремче, фестиваль "Потяг до Яремче", пригодницькі перегони Yaremche race 2009, святкування 50-річчя ресторану "Гуцульщина", театралізоване дійство "Ніч на Іван Купала".

З метою популяризації регіону на загальноукраїнському та міжнародному рівнях відділом туризму та рекреації спільно з інформаційно-туристичним Бізнес-Інтернет-центром ФПП взято участь у ХVІ Міжнародній туристичній виставці UІТТ 2009 "Україна-подорожі-туризм" в м.Києві. Також на щорічній всеукраїнській виставці "Велобайк" проект "ВелоКраїна" представив туристичний потенціал Яремчанського регіону та першу в історії карту карпатських веломаршрутів. Бізнес-Інтернет-центр ФПП планує взяти участь в туристичній виставці "Visit Ukraine 2009", з метою представлення нових туристичних послуг Яремчанщини на зимовий сезон 2009-2010рр.

Відділом туризму та рекреації підготовлено до друку путівник "Яремче: історія та культура" (зібрано матеріали та фото, зроблена верстка). В зв’язку з відсутністю коштів видавництво даного путівника переноситься на кінець року.

Для забезпечення цікавого та змістовного дозвілля, кожний туристичний заклад налагодив співпрацю з туристичними фірмами, які надають екскурсійні послуги, та розробив культурно-розважальні програми на період Новорічних та Різдвяних свят. Так, вже стало традицією відзначення Міжнародного Дня туризму та відкриття туристичного року 1 січня, під час якого відбуваються розважальні заходи, концерт, нагородження кращих працівників туристичної галузі.

До початку нового сезону ТК "Буковель" готує нові заходи щодо удосконалення інфраструктури. Так, до початку сезону планується введення в експлуатацію альтернативної автомобільної дороги: - с.Яблуниця – ТК "Буковель" (7 км), введення в експлуатацію двох критих багатоповерхових паркінгів поруч із витягами №1, №7 та №14 на 3000 автомобілів. Також планується збудувати та ввести в експлуатацію новий чотирьох крісельний витяг. До початку сезону 2009-2010 планується відкриття молодіжного розважального комплексу та ще одного SPA-салону та буде введено в експлуатацію 4 пункти прокату спорядження.

Провівши аналіз щодо благоустрою та стану туристично-рекреаційних закладів на території Яремчанської ради слід зазначити позитивні зрушення у вирішенні цих питань. На сьогоднішній день питання внутрішнього оздоблення приміщень, їх зовнішнього вигляду та благоустрою прилеглих територій, з використанням малих архітектурних форм, облаштуванню автостоянок приділяється першочергова увага.

Благоустрій територій таких закладів, як БВ "Карпати", готель "Едельвейс", пансіонат "Полярис", клуб-готель "Яремче", готель "Велика ведмедиця" завжди в відмінному стані. Така ж робота по благоустрою проводиться і власниками відпочинкових закладів на території бувшого будинку відпочинку "Водоспад" по вул.Свободи, але незавершені будівлі на сусідніх ділянках та розбиті під’їздні дороги, справляють негативне враження.

З позитивної сторони слід відмітити ТК "Керманич", ВК "Десятка" в смт.Ворохта; ТК "Яблуниця", готель "Горгани" в с.Яблуниця; ВК "Білі Горвати", готель "Петрос", ВК "Ольга" в с.Татарів; ВК "Микулин хутірець" та ВК "Зорі Карпат" в с.Микуличин. Благоустрою житлової зони ТК "Буковель" приділяється значна увага. Однак будівельні роботи, які проводяться на території комплексу та прилеглих земельних ділянках призводять до руйнації доріг, що псує загальне враження від побаченого.

Благоустрою відпочинкових комплексів в селі Поляниця також приділяється велика увага їх власників, однак вони не проводять належне обслуговування очисних споруд та септиків біля своїх будівель.

Велика робота по благоустрою та належному вигляду споруд проводиться в готелі - курорт "Коруна" в с.Татарів.

Потребує проведення благоустрою територія біля будівель "Міленіум" та "Буревій" в с.Микуличин. Велику увагу слід приділити благоустрою та опорядженню фасадів пансіонату "Беркут" в с.Яблуниця. Проведено добру роботу по благоустрою відпочинкової зони спортивно-оздоровчого комплексу "Хатки Руслани", однак необхідно благоустроїти господарську частину комплексу.

На даний час все ще існує проблема по вивезенню сміття. Значна частина відпочинкових закладів не уклали угоди з КП "Благоустрій" на вивезення твердих побутових відходів, або ж не здійснюють своєчасно оплату за дані послуги. Так, такі заклади відпочинку як садиба "Червона калина" (с.Микуличин), "У Лакомських", "У Маркевича", "Джерело", "Під скелею" (м.Яремче) не здійснювали оплату від початку 2009 р.

Аналіз роботи туристично-рекреаційних закладів регіону показує, що їх діяльність в сфері надання послуг здійснюється на належному рівні. Керівники великих туристичних закладів дбають про матеріально – технічне забезпечення та з належними умовами працюють в літньому сезоні. Більшість туристично-рекреаційних закладів готові до прийому відпочиваючих в зимовому сезоні 2009-2010 рр.

Обговорити на форумі