друкувати


В.Ющенко: "Я все робитиму для того, щоб освіта розвивалася"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-10-03 11:19:43
Президент України Віктор Ющенко наголошує, що розвиток освіти належить до пріоритетів його політики. "Я все робитиму для того, щоб освіта в Україні розвивалася", – сказав Глава держави вчора на зустрічі зі студентами та викладачами Глухівського державного педагогічного університету імені Олександра Довженка.

Говорячи про процес реформування української освіти, Президент підкреслив, що за останні чотири роки в цьому напрямку було зроблено багато. Він нагадав, що Україна нещодавно приєдналася до Болонського процесу, було започатковано незалежне зовнішнє тестування, освіта стає доступною для всіх категорій дітей, постійно збільшується її фінансування. "Я не можу назвати жодної іншої галузі, яка б за останні чотири роки реформувалася глибше, аніж українська освіта", – сказав Президент, повідомляє Офiцiйне Інтернет-представництво Президента України.

Він підкреслив, що в сьогоднішньому світі освіта й наука – головний рушій суспільного поступу. "Інтелект і духовність нації перетворюються на провідну продуктивну силу".

"Давши відповідь на процес розвитку освіти, ми дамо відповідь на багато проблем, які існують у будь-якій сфері нашого життя – чи то гуманітарній, чи то економіки… Нація буде шанована тільки в одному випадку: коли пріоритетом номер один буде питання освіти, а поруч з ним і питання статусу вчителя", – додав В.Ющенко.

Глава держави наголосив, що як син сільських учителів, з дитинства відчував особливу повагу до школи й учителя.

Звертаючись до студентів Глухівського університету, Президент сказав, що бачить в них своїх однодумців і союзників. "Саме ви, нинішні й майбутні педагоги, тримаєте в руках майбутнє України, – сказав він. – Я говорю про національну місію учителя, викладача, кожного українського інтелігента. Я говорю про національну ідею".

За його словами, на сьогодні можна констатувати, що національна ідея відбулась, і українці стали нацією – громадяни почали поважати рідну мову, відроджувати культуру, традиції, історію. "Ми крок за кроком робимо цю політику не насильно, з шаною", – зауважив В.Ющенко.

При цьому він підкреслив, що без рідної мови немає нації, і сьогодні йдеться не про те, якою мовою громадянин говорить: російською чи українською, а про те, щоб він знав багато мов, в тому числі й європейських. "Я це роблю кожен день – кажу: нація, вставай, ми українці, будьте гідними пам’яті своїх батьків, прадідів", – наголосив Глава держави.

При цьому Президент наголосив, що й надалі робитиме все, аби Україна розвивалась як держава. Він вкотре повторив свою тезу, що країну може врятувати лише патріот. "Я бачу на дорогах зараз багато плакатів – не ті, що ви думаєте, там червоне, чорне – я маю на увазі ті плакати, які дають відповідь, що врятує Україну. Одні говорять, що сильні врятують Україну, другі – освічені, треті кажуть, що красиві, "модельки" врятують Україну. Пам’ятайте, Україну врятує патріот", – сказав В.Ющенко.

Президент наголосив, що й надалі реалізовуватиме свою політику, спрямовану на відродження нації, національної ідеї. "Я абсолютно переконаний в тому, що я роблю – бо це речі канонічні, які стосуються становлення нації", – сказав він.

В.Ющенко припустив, що комусь ця політика не подобається, водночас підкреслив, що не відмовиться від неї. "Моя політика дуже критикується і тут, і через декілька десятків кілометрів з другої частини кордону, можливо, ще вона комусь не подобається", - сказав він.

Президент України закликав майбутніх учителів усвідомити відповідальність своєї місії у становленні Української держави: "Без вас не відбудеться формування світогляду наступного покоління. Через вас найкраще передавати знання, патріотизм, наш дух, нашу національну ідею, нашу національну місію".

Обговорити на форумі